22 april 2009

Stockholm Jazz Festival presenterade starkt program

I januari offentliggjordes det att Stockholm Jazz Festival företaget Jensen Invest AB övertagit aktierna och verksamheten i Stockholm International Jazz & Blues Festival AB från de tidigare ägarna Industrifonden och SAMI. Igår kunde nye vd:n Ingvar Jensen tillsammans med sin styrelse och festivalens producent Gunnar Lagerman, tidigare drivande kraft på Hultsfredsfestivalen/Rockparty, stolt presentera ett av de absolut starkaste programmen någonsin i Skeppsholmsfestivalens historia.
Utöver den redan tidigare tillkännagivna Polarpristagaren Sonny Rollins återfinns stora internationella stjärnor som likaledes Polarprisbelönade Gilberto Gil och sångerskorna Erykah Badu och Lauryn Hill från The Fugees i uppställningen.

Jazzgiganten Sonny Rollins är naturligtvis det allra största namnet i det program som Stockholm Jazz Festival igår presenterade vid en pressmottagning på Nybrokajen 11 i Stockholm. Men den svenska jazzpubliken har betydligt mer än bara den bokningen att glädja sig åt. En huvudlinje i Lagermans riktlinjer för festivalens nystart har varit att bygga upp tydligt sammanhållna temadagar för publiken och torsdag är en av flera heldagar som går helt i jazzens tecken. Då spelar såväl trumpetaren Roy Hargrove Big Band som Coltrane-pianisten McCoy Tyner Trio med Bill Frisell som gästgitarrist, Herbie Hancocks 70-talsband Hedhunters, den vietnamesiske världsmusikern Nguyen Le Saiyuki och gitarristen Mike Stern (som på 80-talet ingick i Miles Davis grupp). 50-årsjubileumet av Miles Davis klassiska skiva Kind Of Blue uppmärksammas i en hyllningskonsert med en amerikansk grupp under ledning av en annan f.d. Miles-musiker: trumslagaren Jimmy Cobb – som medverkade på nämnda album. Dessutom spelar bl.a albumaktuella Magnus Lindgren Batucada Jazz, som gjorde succé vid sin premiärspelning på MIDEM-mässan i Cannes i januari.
Fredagens jazzkväll innehåller, förutom den första av Sonny Rolllins exklusiva Europa-framträdanden i sommar, även en hyllningskonsert till Nina Simone – med sångerskorna Dianne Reeves, Liz Wright, Angelique Kidjo och Nina Simones dotter Lisa Simone Kelly. Dessutom blir det svensk jazz med bl.a Lennart Åberg, Oddjob och Jacob Karlsson. Abdullah Ibrahim Trio gör under kvällen en inomhusspelning på Moderna Museet som garanterat kommer att bli fullsatt. Dessutom gör den svenska multiinstrumentalisten Therese Andersson en av sina två spelningar under festivalen.

Lördagen handlar det mycket om soulmusik och R&B. Junior Walker & Motown All Stars hyllar det i år 50-årsjubilerande skivbolaget Motown Records. Tillsammans med Gilberto Gil, Lauryn Hill, Guru’s Jazzmatazz feat. Solar and The 7 Grand Players, Meshell Ndegeocello, Titiyo och Timbuktu m.fl har även den dagen goda förutsättningar att locka storpublik. På den avslutande söndagen hyllas James Browns minne av ett band lett av JBs-saxofonisten Pee Wee Ellis. Dragplåster nummer ett är dock Erykah Badu. Dessutom uppträder bl.a sångerskan Joss Stone (som gör sin allra första Sverige-spelningen), Booker T – från legendariska Booker T & The MG:s – och i veckan albumaktuella Pauline.
Festivalens första dag – onsdag 15 juli – spelar bl.a The Blind Boys Of Alabama (som gjorde ett bejublat framträdande på samma scen 2002), Dr John & His Lower 911 Band, Allen Toussant, Lee Ritenour, Little Feat och trumpetaren Jon Hassell & Maarufa Street.
– Jag måste faktiskt säga att jag är nöjd själv med programmet, konstaterade Lagerman efter presentationen av programmet –till vilket det så småningom dessutom kommer att adderas ytterligare sju namn.
– Vi har fått nästan alla de artister som vi ville ha – och att vi inte har fått precis alla är ju bara bra, eftersom det är en ny festival nästa år igen!
Efter alla sina år med Hultsfredsfestivalen och som ordförande för den stora europeiska festivalorganisationen så är naturligtvis Gunnar Lagerman van att genom sitt vitt förgrenade kontaktnät både boka artister och hantera logistiska problem.
– De största skillnaderna mellan att arbeta med Hultsfredsfestivalen och Stockholm Jazz Festival är väl att det inte finns någon camping, skrattade han. Och här har vi ungefär 100 volontärer som arbetar kring arrangemanget. I Hultsfred kan det totalt vara 5-6 000 personer.

Från Stockholm Jazz Festivals nya styrelse fanns, utöver vd Ingvar Jensen, även styrelsens ordförande Christina Jutterström, Sven-Åke Johansson och Lena Åberg Frisk på plats vid presentationen på Nybrokajen 11. Tillsammans uttryckte man en förhoppning om att kunna locka en publik i storleksordningen 25 000 sålda biljetter.
– Jag är jätteglad åt det fantastiska arbete som har gjorts, konstaterade Christina Jutterström. Både med artistbokningen och profileringen!

Under hela festivalen kommer Fasching att tillsammans med olika kvällsvärdar bjuda in till nattliga konserter och jam på scenen. Onsdag kväll introducerar Nils Berg och Calle Bagge sin nya klubb, torsdag utlovar Andreas Pettersson internationella gäster och fredag-lördag kör Martin Jonsson från Blacknuss jazz och soul, tillsammans med Max Schultz respektive Chrille Falk.

Stockholm Jazz Festival arrangeras 15-19 juli.

Claes Olson