21 april 2009

Dotshop lägger ner

Det svenska distributionsbolaget Dotshop meddelar att man lägger ner verksamheten. I ett pressmeddelande säger bolagets ägare Anders Bersten: "Det är med sorg som vi i dag måste informera er att vi stänger vår verksamhet. Försäljningen har fallit drastiskt beroende på all illegal fildelning, vi kan inte överleva längre."

Dotshop, grundat år 2002, har representerat 500 små skivbolag och har i synnerhet hyllats för sin distribution av genrer som electronica, techno, electro, indiepop och avantgarde. Bolagets lager kommer nu att reas ut fr o m maj och ska enligt planen vara tömt senast i maj.

Bersten säger sig under senare år ha upplevt ett drastiskt fall i försäljning och intäkter för de bolag man representerar. Något han till största delen skyller på den illegala fildelningen.

Bersten har varit mycket aktiv i t ex ipred-debatten och har många gånger hävdat att småbolagen inte drabbats mindre av illegal fildelning än de större.

Dotshop har helt fokuserat på distribution av fysiska CD. Bersten säger till Sydsvenska Dagbladet att han inte tror på att satsa på legal nedladdning med nuvarande lagstiftning:

– Nej, det gör jag inte. Inte utan att våra modeller vilar mot en fungerade lagstiftning. Det har plöjts ner åtskilliga miljoner under de senaste tio åren för att generera mervärde för kunden och lösa problemet. Men ingen investerare vågar satsa pengar på framtiden längre. Alla normala beräkningsgrunder förintas av fuldelningen och den otillräckliga lagstiftningen. De bolag som vi representerar har alla förlorat mellan 45 och 65 procent av sina nettointäkter senaste åren. Och den digitala försäljningen har inte på något vis kompenserat för det som man förlorat på tappet av fysiska cd-skivor. Inte heller konsertgagerna, för gagerna för mindre artister har gått ner.

Han får av samma tidning frågan om vad han tror kan lösa problemet för indiebolaget:

– Det finns ingen lätt lösning. Men risken att bli lagförd när man fuldelar måste öka. Ipred är inte tillräckligt. Vi måste göra bredbandsbolagen ansvariga för trafiken på deras servrar. De tjänar en massa pengar på folks stöldgods. Det är orimligt att de som sitter på en del av lösningen ska slippa ansvar med hänvisning till att de inte vill ändra sina affärsmodeller – det som vi felaktigt anklagas för att inte vilja dag ut och dag in.

Anders Bersten kommer nu att börja arbeta för Playground Music. MI återkommer i ämnet.

Lars Nylin

Länk till Dotshops pressmeddelande:

http://www.dotshop.se/ds/news.php?nid=322