17 april 2009

Svenskjävlar!

Snart får kanske danskarna damma av sin variant på Ernst-Hugo Järegårds klassiska elakhet "danskjävlar!" När Roskildefestivalen på torsdagen presenterade 74 nya artister till sommarens festival var det blågula inslaget märkbart. En del av en satsning på att fortsätta locka svenskar.

Snart får kanske danskarna damma av sin variant på Ernst-Hugo Järegårds klassiska elakhet "danskjävlar!" När Roskildefestivalen på torsdagen presenterade 74 nya artister till sommarens festival var det blågula inslaget märkbart. En del av en satsning på att fortsätta locka svenskar.

Ulf Lundell, Petter, Jenny Wilson, Adam Tensta, Fever Ray, Håkan Hellström, Dungen och First Aid Kit. Det svenska inslaget vid Roskildefestivalen 2-5/7 blir markant. Det är en del i ett försök att fortsätta locka svensk publik en sommar när festivalutbudet är massivare än någonsin.
– Vi vill gärna ha minst 10-15 akter från Sverige men vi bokar ju bara sånt som håller kvalitet, säger festivalens PR-ansvarige Mads Mikkelsen.

Ett annat recept är att erbjuda svenskar suventionerad reskostnad. Inom kort offentliggörs ett erbjudande från ett svenskt bussbolag där resan kommer att kosta cirka hälften av normalpriset.

Men när Roskilde offentliggjorde sina 74 senaste bokningar fanns där givetvis även utländska giganter. Nick Cave, Glasvegas, Lucinda Williams och Grace Jones var några namn som lades till sedan tidigare klara Coldplay, Pet Shop Boys och Nine Inchs Nails.

På den svenska festivalfronten har efter MI:s senaste festivaluppdatering bl a tillkommit Faith No More till Peace & Love och Queensryche till hårdsatsande uppstickaren Rockweekend i norrländska Kilafors. Till Where The Action Is har sedan vår senaste uppdatering en svensk legend anslutit, Olle Ljungström.

Lars Nylin