17 april 2009

Record Store Day på lördag

"Skivbutiker räddar inte ditt liv. Men de kan ge dig ett bättre."

Lördag 18 april är en stor dag för alla som älskar den klassiska skivbutiken. För andra året firas Record Store Day och för första gången blir det en svensk version av det som förra året kickades igång av Metallica.

"Skivbutiker räddar inte ditt liv. Men de kan ge dig ett bättre."

Lördag 18 april är en stor dag för alla som älskar den klassiska skivbutiken. För andra året firas Record Store Day och för första gången blir det en svensk version av det som förra året kickades igång av Metallica.

19 april arrangerades i USA den första upplagan av Record Store Day. Landets oberoende skivbutiker slöt sig samman i en endagsmanifestation för en hotad konstart, skivbutiken. Metallica klippte den gången det symboliska snöret med en butiksspelning på Rasputin Music i San Fransisco.

Även i år är USA:s 700 oberoende butiker epicentrum för Record Store Day. Men fenomenet har nu spridigt sig över hela världen. Även i Sverige får vi – som MI tidigare rapporterat – ett stort antal butiksspelningar, skivsigneringar, priskampanjer och exklusiva utgivningar i några av landets mest etablerade skivbutiker.

På Bengans i Göteborg blir det liveframträdande av skivaktuella Skansros medan The Soundtrack of our Lives agerar DJ:s. Bengans i Stockholm kontrar med bl a Pauline och Parken. Beat Goes On gästas bl a av Sofia Karlsson, som framträder, och återuppståndna Kebnekaise som signerar sin nya skiva. På Pet Sounds blir det en heldagsföreställning där Florence Valentin inleder 11.30 och Sofia Karlsson avslutar kl 17.30. Däremellan framträder bl a Plura Jonsson. På FolkåRock i Malmö är Marit Bergman ett av namnen. Så fortsätter det sedan även i ett dussin av landets bästa skivbutiker.

Går man tillbaka till USA blir det där ett antal exklusiva hyllningsutgivningar dedikerade till dagen. Bruce Springsteen, Tom Waits och Bob Dylan är bara några tungviktare som släpper exklusiva sjutummare för att uppmärksamma Record Store Day. Detsamma gör svenska Lykke Li och El Perro del Mar, som släpper singeln After Laugher (Comes Tears).

På initiativets hemsida www.recordstoreday.com presenteras mängder av hyllningscitat till butiksdagen. Från såväl etablerade som helst färska artister/skivbutiksvänner. MI fastnar speciellt för dessa:

Bruce Springsteen:
"Jag köper CD:s hela tiden. Jag går in i en skivbutik och köper plattor för 500 dollar. Jag gör det! Med mina egna händer supportar jag det som är kvar av skivindustrin. Jag hatar att se skivbutikerna försvinna och jag är tillräckligt old school för att tycka att du ska betala för musik. Men mina barn laddar ner en massa prylar, betalar för dem, om de älskar något skaffar de CD:n. Det kan vara framtiden."

Nick Hornby (författare av High Fidelity):
"Ja, ja, jag vet. Det är enklare att ladda ner, och troligen billigare. Men vad spelas på din favorit-nätbutik när du går in? Inget, det är vad som spelas. Vem kommer du att träffa där inne? Ingen. Var är anslagstavlorna som erbjuder lediga platser i band predistinerade att bli stjärnor? Vem säger åt dig att sluta lyssna på ditt och börja lyssna på datt? Fortsätt du, och spara dig några spänn. Den besparingen kommer att kosta dig en karriär, ett antal coola vänner, musiksmak, och, slutligen, din själ. Skivbutiker räddar inte ditt liv. Men de kan ge dig ett bättre."

Ian Gillan (Deep Purple):
"Köp riktiga skivor i riktiga butiker. Annars kommer jag till dit hus och skriker åt din mamma."

Lars Nylin