15 april 2009

Vecka 16

Quiet Nights Orchestra – releasekonsert för nya albumet Chapter One [LOMG]. Berns, Stockholm 13/4

Dan Reed – på 90-talet agerade han med sitt band Dan Reed Network uppvärmningsakt åt Rolling Stones i Göteborg. Nu turnerar han på egen hand i mindre skala runt om i landet. Mosebacke, Stockholm 14/4, Folkets Hus, Trollhättan 16/4, Hotell Noveau, Helsingborg 17/4, Kulturgaraget, Avesta 18/4

BENT – jazz i Mingus/Dolphy-traditionen med Bengt Berger (slagverk), Bengt Ernryd (trumpet, flygel- horn, piano) Fredrik Nordström (sopran- o tenorsax) och Niklas Fernqvist (kontrabas). Fasching, Stockholm 14/4 och Studion, Umeå 16/4

Groove 14 år – Musiktidningens redaktionen firar med att ställa ut alla sina gamla nummer. Utställning invigs av kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén, Timo Räisänen, Ebbot (The Soundtrack Of Our Lives) och Grooves chefredaktör Gary Landström. På scenen: Anna von Hausswolff och Timo Räisänen på scenen Göteborgs Stadsmuseum 15/4.

Anna Järvinen – live på Finska Ambassaden, Stockholm 15/4

Miss Li – det bejublade turnéäventyret med albumaktuella Linda Carlsson från Borlänge rullar vidare. Katalin, Uppsala Katalin 15/4, Spegeln, Gävle 16/4, Gamla teatern, Östersund 17/4

Ismael Ismael [Viskningar och vrål / Plugged] – release 15/4. Releasefester i Uppsala 17/4 samt på Spegeln, Gävle 18/4

M2-dagen – Handelshögskolan i Stockholm arrangerar föredrag, debatter och seminarium på flera olika ämnen, bl.a M2:Musik. I samarbete med Myspaces musiksatsning www.myspace.com/musiksverige har man anordnat en tävling där vinnarna Endiamonds spelar live inför en jurypanel bestående av Johan Seidefors (fd. marknadschef Sony BMG), Anna Sjölund (Live Nation), Mia Hansson (producent/koordinator Stockholm Jazzfestival) och Mange Schmidt som ger feedback och mäter temperaturen på den svenska musikscenen. Moderator: Claes Olson (Musikindustrin). 16/4

Salem – snart USA-aktuella Salem fortsätter sin turné genom landet [Blixten & Co]. Cirkus, Stockholm 16/4, Katalin, Uppsala 17/4, Trägårn’n, Göteborg 18/4

Ice CubeAmeriKKKa’s Most Wanted livs levande på svensk mark. Support: Henok Achidos. Tyrol, Stockholm 16/4

The Pirate Bay – Stockholm Tingsrätt meddelar domslutet i den rättegång som hölls i februari-mars. Kl. 11.00 17/4

Hitta Friheten i Rösten 1-09 – helgsångkurs i Stockholms skärgård. 17-19/4

The Only Ones – två spelningar i Sverige med samtliga orginalmedlemmar i det legendariska engelska bandet. Strand, Stockholm 17/4 och KB, Malmö 18/4

Klubb ettnollett – inför den alternativa musiktidningen ettnolletts 25-årsjubileumsfest fortsätter klubbandet några gånger till innan sin stora jubileumsfest i slutet av året. Live på scenen electrorockbandet I love you baby! + support. Sugar Bar, Stockholm 17/4

Record Store Day – Record Store Day drogs förra året igång i USA 2008 då Metallica spelade i skivaffären Rasputin Music, San Francisco. I år firas dagen för första gången av ett antal svenska skivbutiker som gått samman. På programmet står bl.a livespelningar, skivsigneringar, giveaways och rabatterade skivpriser. John ME spelar hos Record Hunter, Stockholm. Sofia Karlsson på The Beat Goes On knappt hundra meter därifrån – och i samma butik signerar Kebnekajse sitt senaste album. I Malmö signerar Marit Bergman sitt nya album och berättar om skivan hos Folkårock. Nynäshamn spelar Melting Pot hos Skivfönstret. För ytterligare info, se www.myspace.com/recordstoredaysweden. 18/4

24 Kvadrat Klonen – koreografen Gun Lund, känd för sina spektakulära dansföreställningar, driver Sveriges minsta dansscen med 24 kvadratmeter scenyta och 15 platser i salongen. Nu presenteras dansscenen i en klonad variant – en kopia i skala 1:1. Invigning och vernissage på Konsthallen, Mimers Hus Kungälv 18/4.

Kosmisk upplevelsedag med Thomas Di Leva – kosmisk ljusöverföring, meditation, samtal, mantra, chakraövningar, andning, tystnad, musik & dans, evighet… Di Levas Ljustempel, Stockholm 18/4

Vårens tonsättare 2009: Klas Torstensson – tonsättarens opera Expeditionen avslutar Expedition Torstensson och Vårens tonsättare 2009 i Berwaldhallen. Sveriges Radios Symfoniorkester och dirigent Niklas Willén tillsammans med sopranen Charlotte Riedijk, tenoren Göran Eliasson, barytonen Olle Persson och basbarytonen Mats Persson. Konsertintroduktion av Klas Torstensson. Konserten spelas in och sänds i SR P2 25/4. Berwaldhallen, Stockholm 18/4

Kulturation – albumaktuellt blågult tunggungande folk-roots-reggaeband ger sig ut på turné. Studion, Umeå 17/4, Kulturens Hus, Luleå 18/4