8 april 2009

U2:s manager Paul McGuinness hyllar den nya franska internetlagen

I Sverige har nyligen Ipred klubbats genom kraftigt försenad. I Frankrike har regeringen under tiden hunnit införa en lag som ger kreatörerna ett betydligt säkrare skydd än Ipred. Den nya lagen hyllades i helgen av U2:s manager Paul McGuinness i en debattartikel i tidningen Le Figaro.

I debattartikeln berömmer McGuinness Frankrikes president Sarkozy för den internetlag som först presenterades år 2007, och som nu röstats genom av en överväldigande majoritet i nationalförsamlingen. McGuinnes förutsätter att övriga världen kommer att följa det franska exemplet.

U2 gör i år en gigantisk världsturné som för den irländska gruppen till Sverige i skiftet juli/augusti. McGuinness skriver:

"U2 kommer i år att fylla gigantiska arenor som Stade de France, med en kapacitet på 92 000. Det beror på att bandet kunnat ha parallella karriärer som skiv – och scenartister."

Om den ofta förekommande bilden av att det mest är stora skiv- och filmbolag som vill ha copyrightlagar även för internet skriver McGuinness:

"Beskrivningen av det feta skiv- eller filmbolaget är en trött karikatyr som jag inte tror accepteras av en majoritet – i synnerhet inte någon som nyligen pratat med en en ambitös musikbranschperson, filmproducent, tv-researcher eller ägare av ett en indieetikett."
Lars Nylin