8 april 2009

The Beatles remastras inför höstens spelpremiär

Samtidigt med att dataspelet The Beatles: Rock Band släpps i höst kommer Apple Corps Ltd och EMI Music att återutge The Beatles samtliga album – för första gången digitalt remastrade. Bandets samtliga 14 album släpps dessutom i en stereobox, med en dvd innehållande dokumentärt filmmaterial som bonus. Även bandets 10 monomixade album ges ut i en separat box – The Beatles In Mono. Releasedatum för såväl återutgivningarna som boxarna och dataspelet är 9 september – 090909.

The Beatles album kommer att återutges med bibehållen originaldesign, men kompletteras med unika bilder och utökade cd-häften med nyskrivna kommentarer med detaljerade inspelningsdetaljer och historiska tillbakablickar. Under en begränsad period kommer dessutom varje cd att innehålla QuickTime-filer med korta dokumentärfilmer om respektive album. Dokumentärerna är regisserade av Bob Smeaton och innehåller arkivfilmer, unika bilder och aldrig tidigare utgivet småprat i studion mellan tagningarna.

Albumen har under en fyraårsperiod remastrats av ett team på EMI:s Abbey Road Studios i London. Teamet har i arbetet använt sig både av modern digital teknik och den ursprungliga studioutrustningen från sextiotalet, detta för att så långt som möjligt behålla äktheten och integriteten i de ursprungliga analoga inspelningarna.

Återutgivningarna inkluderar The Beatles 12 originalalbum i stereo, med samma låtordning och design som de ursprungligen gavs ut i England och i Sverige. Det blir första gången som The Beatles fyra första album släpps i stereo i sin helhet på cd.

Även Magical Mystery Tour, som på 60-talet ursprungligen gavs ut som dubbel-EP i deluxe-format i Europa men till USA-releasen omarbetades till ett fullängdsalbum och varit en del av The Beatles albumkatalog allt sedan den först gavs ut på cd 1987, ingår i återutgivningsserien. Tidigare var för sig cd-utgivna Past Masters Vol I och II släpps nu som ett dubbelalbum.

Tillsammans med en dvd innehållande de korta dokumentärerna om varje skiva släpps ovanämnda 14 album i en samlingsbox.

Den andra samlingsboxen The Beatles In Mono sammanställer för första gången alla The Beatles inspelningar som någonsin mixats i mono. Boxen innehåller tio av albumen i sina ursprungliga monomixar – varav flera aldrig tidigare har släppts på cd – och förpackas som miniatyrutgåvorna av LP-skivorna, med innerpåsar och etiketter. Dessutom ingår två cd som samlar ihop bandets övriga monomixade låtar i boxen. Som extra bonus innehåller cd-skivorna Help! och Rubber Soul även de ursprungliga stereomixarna från 1965, tidigare aldrig utgivna på cd.

A splendid time is guaranteed for all!, som Sgt. Pepper konstaterade redan 1967.
Claes Olson