3 april 2009

Mubito i konkurs – men artistsajterna fortsätter fungera

Nätföretaget Mubito, vars Malmökontor ansvarar för många svenska artisters hemsidor och närförsäljning, försattes förra månaden i konkurs. På torsdagen meddelades att en ny ledning driver företaget vidare.

Efter att ha startats 2006 fick nätföretaget Mubito uppmärsamhet i den svenska musikbranschen när man i slutet av 2007 tog över merparten av Sony BMG.s artistsajter och nätförsäljning. Mubitos affärsidé är att erbjuda såväl "vanliga" hemsidor som försälljning av skivor och merchandise via dessa. Marit Bergmans erbjudande att låta fans prenumerera på hennes nya låtar har gått via Mubito. Även Warner Music och Universal har senare anlitat företaget.

I förra veckan förklarades moderbolaget i konkurs. Richard Murbeck på Mubito sa då till nyhetsbyrån Rapidus:

-Vi var lite överambitiösa i höstas och ryckte inte tillräckligt snabbt i handbromsen.

I går gick Mubito ut med ett pressmeddelande där det meddelades att företagets VD Andrew Martyn ersatts av Jörgen Gransoe, VD för danska Norventum Capital, och att man hoppas att i samråd med konkursförvaltaren vara vid "business as usual" i slutet av april.

Vad som händer med Mubitos Malmökontor är oklart. Enligt medieuppgifter diskuterar Mubitoledningen hur man ska fördela arbetsuppgifterna mellan bolagets kontor i Kiev och Malmö.

Mark Dennis, digital chef på Sony Music, sa häromdagen till Sydsvenska Dagbladet:

– Våra sajter är uppe och vi har fått försäkringar att tjänsten kommer vara tillgänglig även i fortsättningen.

MI har inte kunnat nå svenska Mubito för en kommentar.
Lars Nylin