27 mars 2009

Pixies till Where The Action Is

Pretenders, Fever Ray, Jenny Wilson och Markus Krunegård annonserades på torsdagen alla som nytillkomna namn till sommarens Where The Action Is i Stockholm. Men det som fick rubrikerna var nyheten att amerikanska The Pixies också kommer. Ett av 1980-talets mest uppmärksammade band – Nirvana och Radiohead är bara två band som citerade Pixies som viktigaste inspirationskälla – var senast i Sverige för Hultsfredsfestivalen 2004.

Sedan tidigare klara namn är Neil Young, Nick Cave, Duffy och bluesartisten Seasick Steve. Where The Action Is arrangeras 12-13/6 vid Stora Skuggan i närheten av Stockholms Universitet.

Mer festivalnytt de senaste dagarna: Pet Shop Boys och Kanye West kommer till Roskilde. Norska Röyksopp och amerikanska Mars Volta adderar till Arvikafestivalens program. Till Hultsfred kommer det lite överraskande namnet Cyndi Lauper. Även Way Out West har klart med ett band som bör vara en rejäl festivalmagnet. Enligt Göteborgsposten är det klart att irländska My Bloody Valentine, som gjorde comeback i fjol och då gästade Roskilde, är klara för festivalen i Slottskogen i Göteborg 14-15/8.

I helgen smygstartar festivalsäsongen med Umeå Open, landets största inomhusfestival (2008 kom mer än 5000 per dag). Vid årets festival toppar The Hives och Soundtrack of our Lives.
Lars Nylin