27 mars 2009

Mats Gustafsson årets svenska jazzmusiker

Vid gårdagens stora galakonsert under den just nu pågående festivalen Swedish Jazz Celebration i Göteborg utsågs Mats Gustafsson till vinnare av Sveriges Radio P2:s pris Jazzkatten i kategorin Årets svenska jazzmusiker. Årets guldkatt gick till basisten Palle Danielsson och Sofia Jernberg utsågs till Årets kompositör. E.S.T. fick ta emot utmärkelsen Gyllene Skivan för albumet Leucocyte [ACT / BAM] som segrade i tidskriften Orkesterjournalens omröstning om 2008 års bästa album.

Jazzkatten är ett pris instiftat av Sveriges Radio P2 och har delats ut sedan 1993. Priset delas ut i fem kategorier. Utöver Mats Gustafsson, Palle Danielsson och Sofia Jernberg vann även Lisen Rylander och gruppen Atomic pris, i kategorierna Årets svenska nykomling respektive Årets svenska jazzgrupp.

De nominerade och vinnarna utsågs av en jury bestående av Sofia Jernberg, Thomas Jäderlund, Susanna Lindeborg, Bengt Strokirk, Lennart Strömbäck och Ingrid Strömdahl. Juryns ordförande är Lars-Göran Ulander.

I sina motiveringar framhöll juryn Mats Gustafsson som:
"en innovatör som utforskar musikens och instrumentens mikro- och makrokosmos. Inget är givet och allt är möjligt. Dynamiken är oändlig.” Sofia Jernberg hyllades för sin nyskapande musik som förenar jazz, improvisation och nutida musik. ”Den ger prov på en oräddhet som bidrar till att utveckla det improvisatoriska och komponerade i gränslandet mellan dessa olika musikformer."

Juryns motivering till Palle Danielsson, vinnare av guldkatten löd:
"Palle Danielsson skapade sitt grundmurade rykte som lyhörd, följsam och kraftfull basist under 60-talet, inte minst tillsammans med Eje Thelin, Jan Garbarek och Bobo Stenson. Världen upptäckte honom då han i början av 70-talet ingick i Keith Jarretts europeiska kvartett. Att vara en av vårt lands mest internationella jazzmusiker garanterar inte nationell uppmärksamhet och uppskattning. Med utmärkelsen Årets guldkatt – Jazzkattens stora pris – vill vi bidra till att rätta till den obalansen."

E.S.T. tilldelades för Leucocyte [ACT / BAM] sin tredje Gyllene Skiva. Tidigare har trion fått priset för Tuesday Wonderland [ACT / BAM] 2006 och Seven days of falling [Superstudio Gul / Diesel] 2003.

På galan hyllades även två stipendiater. Mats Äleklint fick ta emot ett stipendium ur Robert Zachaus stipendiefond och Anders Kjellberg ur Charles och Laila Gavatins stipendiefond.

Till den nordiska finalen av Young Nordic Jazz Comets valdes Naoko Sakata Trio från Högskolan för scen och musik i Göteborg. Juryns motivering lyder: "En egensinnig grupp med pondus, flöde, mognad och skönhet i såväl spel som komposition."

Tidigare i veckan har Alice Babs Jazzstipendium tilldelats Kristin Amparo och Josefin Lindstrand vunnit Jazz i Sverige 2009.

Swedish Jazz Celebration 2009 pågår i Göteborg 24-29 mars och arrangeras av Rikskonserter, Svensk Musik, Sveriges Radio P2 och Musik i Väst, i samarbete med Nefertiti, Trädgår'n, Göteborgs Symfoniker AB, Högskolan för scen och musik, Röhsska museet, Vara Konserthus och Vara Folkhögskola med stöd av Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad, Göteborg & Co Näringslivsgruppen och Kulturrådet. Under veckan arrangeras konserter med bland andra Nils Landgren, Viktoria Tolstoy, Ulf Wakenius, årets Jazz i Sverige-artist Josefine Lindstrand, Oddjob, Steve Dobrogosz & Anna Christoffersson, Rigmor Gustafsson, Anders Bergcrantz och ytterligare närmare 200 medverkande.

Lena Willemark är årets Artist in Residence och har arbetat tillsammans med elever från Högskolan för scen och musik. Dessutom bjuder Swedish Jazz Celebration även på barnkonserter, jazzinstallationen CAVE på Röhsska museet och ett flertal seminarierna, bl.a en inspirationsdag för tjejer, som arrangeras i samarbete med IMPRA.

Swedish Jazz Celebration fortsätter i helgen med konserter på flera scener i Göteborg för att sedan avslutas på söndag i Vara Konserthus. Sveriges Radio finns på plats med flera inspelningsteam och direktsänder i P2.
Claes Olson