13 mars 2009

Full pott för Albot&Albot

MI rapporterade i höstas hur Anders Johansson, tidigare a&r på Universal Music, blev frilans och startade konsultbolaget Albot&Albot. Den här veckan har Johansson fått full pott. Han har en artist med i finalen av Melodifestivalen, Malena Ernman, medan hans andra tre aktuella projekt alla ligger topp 20 på albumlistan. MI kollar vad som är hemligheten bakom flytet.

Zillah&Tottes Det låter apa [Sony Music] på albumlistans åttonde plats. Sahara Hotnights Sparks [Stand By Your Band/Universal Music] på dess nionde plats. Veronica Maggio …och vinnaren är [Universal Music] på position 14. Detta samtidigt som hans senaste a&r-projekt Malena Ernman [Roxy Recordings] är topp tio på singellistan med La Voix och i morgon tillhör de förhandstippade i Melodifestivalens final i Globen.

Detta är Anders Johanssons lysande utdelning som frilansande a&r-konsult denna vecka.

När MI testar honom på sportjournalistikens klassiker, "hur känns det?" svarar han:
– Jag är jätteglad och stolt över artisternas framgångar. Det är otroligt roligt att enbart jobba med A&R och verkligen hinna dyka djupt in i artistutvecklingen och lanseringarna. Nu har jag verkligen tid att göra det och det verkar ge resultat.

Vad bevisar detta flyt – att du är duktig, att detta är framtidens sätt att jobba med a&r, eller har du något annat svar?
– Det här visar framförallt hur duktig DAGENS musikbranschen är att hitta nya lösningar och arbetssätt. Jag ärligt talat jävligt less på att höra hur stelbent musikbranschen är, det kanske stämde 2000 men inte 2009! Jag har förmånen att jobba med de flesta lite större bolag – major som indie – och det sprudlar av förändring och öppenhet.

Vad händer härnäst för din egen del?
– Jag ser fram emot ett spännande år 2009, allt från opera till indie, från barnskivor till hårdrock. Just nu ser jag mest fram emot att lansera Fibes, Oh Fibes! kommande album, en otrolig skiva.
Lars Nylin