4 mars 2009

4 snabba till Fredrik Kempe

I helgens fjärde deltävling i Melodifestivalen gick låtskrivaren Fredrik Kempe vidare med två av sina bidrag – Malena Ernmans direktkvalificerade sig till finalen på Globen 14 mars med La Voix och Sarah Dawn Finer fick en ny finalchans i Andra chansen med sin ballad Moving On.

Grattis till framgångarna, Fredrik! Hur kändes det att få med två låtar från samma omgång till finalen respektive Andra chansen?
– Det kändes förstås roligt! Jag försöker ju alltid att ta ut segern i förskott – för då är man ju i alla fall glad minst en gång… – men den här deltävlingen var otroligt svårtippad. La Voix i sig var också svårtippad. Jag kände att jag trodde på låten och på fantastiska Malena Ernman, men ingen annan verkade riktigt vilja göra det – i alla fall inte både på låten och kombinationen. Så det var en märklig situation! Det blev en ”antingen eller situation”. Något som är nytt och annorlunda är svårt att förutse framtiden för!
– Sarah är ju helt underbar och nu hoppas jag bara att hon skall få gå vidare till Globen från Andra Chansen för det är hon värd!

Måns Zelmerlöw, BWO, Malena Ernman och Sarah Dawn Finer – det är fyra rätt olika artister du har skrivit text och musik till i årets Melodifestival. Hur klarar du av det?
– Det var naturligtvis en vilja från min sida att få visa min egen bredd och satsa på att göra så olika låtar som möjligt! Jag ville till exempel inte heller inte att mina fina artister skulle behöva hamna i Globen och konkurrera mot en annan låt jag skrivit, som faktiskt skulle kunna vara i samma genre! Så både för min egen och för mina artisters del var det viktigt att inte behöva konstatera att jag gjort fler låtar i deras respektive genre.
– Jag har ju i år valt att i alla mina låtar helt eller delvis dela på låtskrivaransvaret med artisten i fråga. Då kommer man alltid närmare sanningen snabbare, för att matcha det artisten brinner för och vill göra just nu. Att sedan jobba med olika producenter ger ju också möjligheter till att jobba i olika genrer.
– Jag kan inte riktigt svara på hur jag så att säga "klarar av det" mer än att jag lyssnar och gillar många olika sorters musik och inte ser begränsningar i livet som något jag ägnar mig åt speciellt mycket… Lite skämtsamt, men ändå!

Du har nu två låtar direktkvalificerade till finalen (Måns Zelmerlövs Hope & Glory och Malena Ernmans La Voix) och två låtar som båda måste tillskrivas goda möjligheter att ta sig vidare till final via Andra chansen (BWO You’re Not alone och Sarah Dawn Finers Moving On). Det är väl bara Bobby Ljunggren som lyckats med något liknande tidigare… Trodde du på förhand att du skulle lyckas så här bra?
– Jag har inte riktigt tänkt i de banorna! Jag var bara allmänt skräckslagen när jag började arbetet inför årets Melodifestival. Eftersom jag vann med Hero året innan så ville jag ju inte totalt misslyckas redan året efteråt. Så drivkraften måste nog tillskrivas en skräckblandad förtjusning då Hero-segern – och även framgångarna med Cara mia och Brother oh Brother – öppnade dörrar till att få skriva till dessa fantastiska artister som jag fått göra i år.
– Jag vill passa på att tacka skivbolagen Bonnier, Warner och Roxy för förtroendet att våga skicka in mina låtar med sina grymma artister och också hoppas på bättre samarbeten med de skivbolag som inte vågade göra det – inför nästa år! Sedan har jag ju ärligt talat, även om det naturligtvis sägs med humor, alltid en känsla av att det ordnar sig och att det kommer bli bra! Hur skulle man annars klara av pressen det innebär att vara frilansande artist och låtskrivare?

Hur tror du att det går för dina låtar i finalen på Globen 14 mars? Vem vinner?
– Jag har naturligtvis inget bra svar på den frågan, men jag har en känsla av att det kommer ordna sig på något sätt! Att vinna är faktiskt inte allt. Det viktiga är att få en hit som leder artisternas karriärer framåt och att ha kul på vägen dit.
Claes Olson