3 mars 2009

Klicktrack samarbetar med norska Phonofile A/S

Det svenska musikbolaget Klicktrack har inlett ett omfattande samarbete med norska Phonofile A/S gällande distribution och försäljning av musikfiler på nätet. Samarbetet innebär att Phonofiles repertoar görs tillgänglig genom Klicktracks tjänster och att Klicktracks partners i form av artister, managers och skivbolag ges tillgång till heltäckande aggregeringstjänster.

– Då flera av våra samarbetspartners efterfrågat en väg att komma ut på de internationella och lokala återförsäljarnas digitala musikshoppar och få ut sin musik på nya intressanta streamingtjänster så blev den enkla och mest naturliga lösningen att inleda ett strategiskt samarbete med Phonofile, berättar Anders Engström, COO på Klicktrack.

– Tillsammans kan nu Klicktrack och Phonofile erbjuda lösningar som täcker de flesta behov som en artist eller ett skivbolag har i den existerande och kommande Internetbaserade musikdistributionen. Vi ser också mycket fram emot att få arbeta med en stor del av den norska musikscenen och hoppas kunna bli en länk mellan artisterna såväl som för musikindustrierna grannländerna emellan.

– Klicktrack har sedan starten 2005 utvecklat en effektiv tjänst som kan tillhandahålla bra och stabila lösningar för de som vill sälja sin musik via downloads direkt till sin publik och vi väldigt nöjda att vi kunnat addera Phonofiles ledande distributionssystem till vårt erbjudande, konstaterar Anders Engström.

Enligt Engström samarbetar bolaget idag med så gott som samtliga svenska skivbolag. Man arbetar dessutom direkt med ett stort antal oberoende artister.

– Phonofile och Klicktrack representerar var och en unika kompetenser inom online-försäljning och distribution av musik, samtidigt som företagens olika affärsmodeller till en mycket liten del överlappar varandra, säger Erik Brataas, General Manager på Phonofile. Det är väldigt inspirerande att hitta en partner i Sverige som i så hög grad sammanfaller med tanke på musikindustrin och oberoende skivbolags och artisters behov på en alltmer krävande marknad. Tillsammans kommer vi att kunna bidra till att säkerställa oberoende skivbolagen och artisterna de bästa förutsättningarna för en stark och långsiktig närvaro i den digitala musikmarknaden, genom att utnyttja de bästa egenskaperna hos varje företag. Den svensk-norska dimensionen gör det extra spännande.

De senaste åren har de två bolagen inom sina snarlika affärsområden blivit ledande aktörer både inom Norden och i sina respektive land.

Klicktrack AB har utvecklat en tjänst för försäljningen av ljudfiler till slutanvändare genom olika shop-lösningar (label shops, widget-shops etc). Bolaget startade sin verksamhet 2005 och har idag över 650 avtal med såväl svenska som internationella skivbolag och artister. De medverkande bolagen och artisterna står idag för över 80 000 inspelningar som finns till försäljning via företagets system. I Norden är Klicktrack den största ifråga om leverans av downloadshoppar till den oberoende musikscenen.

Phonofile A/S är i sin tur ledande nordisk aggregator och grossist av ljudfiler till tredjepartstjänster som iTunes, Telenor, CDON, Nokia, emusic, Spotify m.fl. Företaget grundades 1999 och startade tre år senare Norges första kommersiella downloadtjänst – www.musikkonline.no.

Idag har Phonofile avtal med närmare 300 skivbolag (250 norska, 50 svenska) för digital distribution och har totalt cirka 110 000 inspelningar uppladdade i sitt system. Ljudfilerna distribueras globalt genom avtal med Apple / iTunes, Aspiro / Telenor (inom kort även Platekompaniet) Nokia, emusic, Spotify, 247MusicShop, Amazon, InProdicon m.fl.
Claes Olson