27 februari 2009

090227

Bad Taste på Expressen och Groove – kvällstidningsredaktör ger bort osläppt musik, Groove-recensent säljer på Tradera

”Den fjärde februari släppte vi skivan B-Sides med Danko Jones. En samling med b-sidor, obskyra spår, en del äldre osläppt material men även ett gäng helt nya låtar. Som sig bör så skickade vi promotionexemplar till diverse tidningar ett antal veckor innan release i hopp om att få till recensioner.
En av dom som fick ett ex var Expressens musikredaktör Anders Nunstedt. Han utlyste genast en tävling i sin blogg på expressen.se där han lovade att den första som mailade honom skulle få skivan skickad till sig. Han garanterade dessutom att den var ospelad. Några timmar senare hade han hittat en vinnare och innan han berättade att plattan nu låg i posten passade han på att nämna att han misstänkte att skivan var "helt värdelös".
Detta hände den 13/1 – mer än två veckor innan skivan skulle släppas någonstans i världen. Att han dömer ut musiken i förhand kan vi förstås ta, men att han skickar ut osläppt material till vem som helst långt innan release är för oss ofattbart och oerhört oprofessionellt.

För att ni ska slippa traggla igenom diverse schlagerdravel så följer här direktlänkar till nämnda blogginlägg:
http://blogg.expressen.se/anders/entry.jsp?messid=458634
http://blogg.expressen.se/anders/entry.jsp?messid=458712

Någon som också fick ett promotionexemplar, men som däremot lyssnade på skivan är Carl Thunman på Groove. Han skrev dessutom en strålande recension där han lovordade samlingen och gav den ett högt betyg. Det märkliga var att recensionen först dök upp i en auktion som lades upp på Tradera den 22/1, där ett promotionexemplar av redan nämnda skiva såldes.

Förbryllade av hur en ännu icke publicerad recension från Groove kunde dyka upp i det sammanhanget mailade vi deras chefredaktör Gary Landström och förhörde oss om vem som skulle recensera skivan. Svaret var kort och gott "vet ej". I hopp om att ta reda på vem säljaren var lade vi helt sonika ett bud på skivan (vem säger att ingen köper musik längre?) och efter att vi vunnit auktionen kom namnet fram: Carl Thunman.

På groove.se beskriver Carl Thunman sig själv som en "hemlig man" och på Tradera opererar han mycket riktigt under alias, nämligen John&June. Där säljer han massvis med skivor och en hel del utav dom är promotionexemplar från andra bolag.

Utan att lägga allt för mycket värde i någon utav händelserna så tyckte vi att det iaf var på sin plats att informera om dem. Vare sig ni är i samma bransch som oss eller herrarna Nunstedt och Thunman så kan det säkert vara av intresse.”

Bästa hälsningar,
Johan Nordqvist
BAD TASTE RECORDS