27 februari 2009

Pirate Bay-rättegången dag 8

Under den åttonde rättegångsdagen hördes vittnen som försvaret kallat, först Kristoffer Schollin vid Göteborgs Universitet och efter honom Roger Wallis vid Kungliga Tekniska Högskolan.

Mycket av förhöret med Schollin fokuserade på tekniska aspekter relaterade till BitTorrent och vad det är som har gjort att just The Pirate Bay har blivit så populärt. Åklagaren tog också upp frågan om uppsåt när det gäller de åtalade, huruvida Schollin ansåg att det handlar om direkt uppsåt, indirekt uppsåt eller likgiltighetsuppsåt.

Under förhören med Roger Wallis hamnade mycket fokus till en början på om Wallis har varit professor eller gästprofessor vid KTH och stundtals blev stämningen i rättssalen ganska upprörd.

Efter lunch fortsatte förhöret med Roger Wallis utifrån ett antal rapporter som släppts, framför allt kring film och fildelning. Kompletterande förhör genomfördes sedan med Fredrik Neij och Peter Sunde som gick igenom en film kring tekniken och relationen mellan torrenten och hur ett verk tillgängliggörs på ett BitTorrent-nätverk.

Med detta är åklagarsidan såväl som försvarssidan klara med sina framlägganden, och på måndag och tisdag nästa vecka kommer slutpläderingarna att genomföras.
Daniel Johansson

Länkar:
SvD:s rapportering
DN:s rapportering