25 februari 2009

Mäktig uppföljare av Jenny Wilson

Sen Jenny Wilson lämnade gruppen First Floor Power och solodebuterade med Love and Youth 2005 har hon fått snudd inpå ikonstatus. Men det är en status hon förtjänar med råge – något Wilson bevisar med uppföljaren Hardships!.

Med albumet Hardships! lämnar Jenny Wilson syskonen Dreijers skivbolag Rabid Records, för att i stället ge ut skivan via det nystartade, egna skivbolaget Gold Medal Recordings. Distributionen sköts även fortsättningsvis av Playground.

Hardships! är ingen given skiva. De 13 spåren drar åt olika håll och vid den första genomlyssningen kan det vara svårt att greppa vad det är Jenny Wilson vill uppnå med alla infall, vändningar och bångstyrigheter.

Sen Jenny Wilson lämnade gruppen First Floor Power och solodebuterade med Love and Youth 2005 har hon fått snudd inpå ikonstatus. Men det är en status hon förtjänar med råge – något Wilson bevisar med uppföljaren Hardships!.

Med albumet Hardships! lämnar Jenny Wilson syskonen Dreijers skivbolag Rabid Records, för att i stället ge ut skivan via det nystartade, egna skivbolaget Gold Medal Recordings. Distributionen sköts även fortsättningsvis av Playground.

Hardships! är ingen given skiva. De 13 spåren drar åt olika håll och vid den första genomlyssningen kan det vara svårt att greppa vad det är Jenny Wilson vill uppnå med alla infall, vändningar och bångstyrigheter.

Men det tar inte mer än en andra genomlyssning för att skivan ska falla på plats och börja växa. Något som den tycks kunna fortsätta göra in i det oändliga. För det är en väldigt mäktig och imponerande samling låtar Wilson presenterar.

Själv har Jenny Wilson sagt att hon till Hardships! tagit inspiration från Nina Simone, fast att hon velat sätta den gamla legenden i ett modernare sammanhang. Något som summerar Hardships! väldigt väl.

Förhandsrecensionen i Sonic (9 av 10), omslaget till den danska musiktidningen Soundvenue och Per Sinding-Larsens uttalande på PSL-bloggen att Hardships! är "Den sannaste soulen vi kanske någonsin hört i Sverige" är bara början. Hardships! kommer utan tvekan att bli en av årets stora svenska recensentfavoriter.

På skivan gästas Wilson av bland andra Mapei, Simone Rubi och El Perro Del Mar.
Håkan Durmér

Artist: Jenny Wilson
Titel: Hardships!
Bolag: Gold Medal Recordings/Playground
Release: 25/2

Länkar:
Jenny Wilsons hemsida
Jenny Wilson på MySpace