17 februari 2009

Brittiska musikproducenter prisade

I förra veckan arrangerades för första gången galan Music Producers Guild Awards i London. Den nya prisgalan sätter musikproducenterna i fokus och är den första någonsin i sitt slag. Bland pristagarna märktes Brian Eno (just nu bl.a aktuell som en av producenterna bakom det kommande U2-albumet No Line On The Horizon), Danger Mouse och Bernard Butler.

Den före detta Suede-gitarristen Bernard Butler tilldelades utmärkelsen Producer Of The Year. För sitt arbete med Duffys framgångsrika debutalbum Rockferry [Polydor / Universal] fick han samtidigt ta emot samma utmärkelse från Brit Awards – den stora musikgalan som i år arrangeras 18 februari och är den brittiska motsvarigheten till Grammygalan i USA.

Brian Eno tilldelades ett nyinstiftat lifetime achievement-pris i den excentriske engelske nydanaren Joe Meeks namn: The Joe Meek Award for Innovation In Production. I sitt tacktal tog Eno upp det faktum att alltför få människor, även inom musikbranschen, har full förståelse för såväl skillnaden mellan inspelad musik och levande musik i konsertsammanhang som musikproducenternas viktiga roll.

Abbey Roads legendariske ljudtekniker Chris Blair belönades postumt med lifetime achievement-utmärkelsen Music Producers Guild Special Recognition Award. Under sina totalt 35 år i London-studion arbetade Blair fram till sin död 2005 som ljudtekniker åt bland andra Pink Floyd, Queen, Oasis och Radiohead.
Claes Olson

Pristagare Music Producers Guild Awards 2009:
Producer of The Year: Bernard Butler
Recording Engineer of The Year: James Towler
Best Mix Engineer: Cenzo Townshend
Best Mastering Engineer: Ray Staff
Best International Producer of the Year: Danger Mouse
Best Live Album of The Year: Girls Aloud Tangled Up [Fascination Records]
UK Album of The Year: Elbow Seldom Seen Kid [Polydor / Universal]
UK Single of The Year: Elbow One Day Like This [Polydor / Universal]
The Joe Meek Award for Innovation In Production: Brian Eno
Best Re-mixer: Calvin Harris
Best Newcomer: Paul Epworth
Best Studio: British Grove Studios
Unsung Hero: Andy McBride
Music Producers Guild Special Recognition Award: Chris Blair