16 februari 2009

090216

Titiyo behåller gemen vokal

På förekommen anledning vill tbc-redaktionen härmed meddela att den svenska artisten Titiyo trots sin musikaliska kursförändring i samband med senaste albumet Hidden [Cherrif / Werner] även i framtiden kommer att marknadsföra sig under sitt ursprungliga artistnamn – Titiyo. Någon exkludering av namnets andra gemena vokal (i) – vilket skulle resultera i den något kortare namnvarianten Tityo – är därmed inte aktuell.

Frågan aktualiserades på nytt så sent som i fredags kväll, då SVT i sin sändning av den norsk-svenska samproduktionen Skavlan av utrymmesskäl valde att översätta programledarens påannonseringar av sångerskan med stavningen Tityo – en stavning som för bara några veckor sedan även var aktuell i Borlänge i samband med festivalen Peace & Loves presentation av sommarens program.

Den enklare stavningen med endast fem bokstäver och tre vokaler (i, y, o) har av ovan nämnda utrymmesskäl tidigare använts även av såväl print media (Metro m.fl), på internet (Dagens Skiva m.fl) samt i radiosammanhang (SR Mobil).

En google-sökning ger för närvarande hela 30 900 träffar på Tityo. Stavningen Titiyo är dock mer än tio gånger så populär och genererar i skrivande stund mer än 389 000 träffar.

Länkar:
http://www.lastfm.se/user/tityo
https://www.flashback.info/archive/index.php/archive/t-182697.html