12 februari 2009

onst – 5107 pusselbitar bildar svensk rockhistoria

Bruce Springsteen, U2, Dylan, påven Johannes Paulus, Nelson Mandela, Dalai Lama, Luciano Pavarotti. Alla har de åtminstone en sak gemensamt. De har stått på en scen som fram till 2006 användes vid de flesta större scenevenemangen i Sverige. Nu har den sågats upp i 5107 bitar och säljs som rockmemorabilia.

Dave Edwards och Ivars "Ryssen" Leimanis. För den som under senare decennier haft med den svenska turnécirkusen att göra är de två välbekanta profiler från tiden när dagens Live Nation fortfarande hette EMA-Telstar.

Vad som inte är fullt så bekanta är att de tillsammans ansvarade för en och samma scen. De tunga namn som nämns i ingressen är bara en bråkdel av alla de super- och kultstjärnor som beträtt scengolvet i fråga. Vi kan känna på några till: Madonna, Frank Sinatra, Mick Jagger, Sex Pistols, Metallica, Nirvana liksom svenskar som Roxette. Allt i spellokaler som Globen och Hovet i Stockholm, Scandinavium i Göteborg och ett otal tillfälliga spelplatser.

I ett svenskt exempel på det allt vanligare fenomenet rockmemorabilia har nu scenen – som togs ur bruk 2006 – sågats upp i 5107 bitar, klätts i ram och plexiglas och säljs för 1350 kronor styck. Den matematiskt kunnige kan räkna ut att detta skulle kunna ge mer än sju miljoner i intäkter.

Duon bakom projektet – som ursprungligen möttes på Ibiza 1973 och senare kom att bli arbetskollegor – replikerar inför den summan först :

"Det är bättre än att detta eldas upp i ett fjärrvärmeverk!"

Men ”Ryssen” blir sedan lite allvarligare och säger: "Vi har rätt mycket utgifter också. Sedan vet vi inte om någon vill köpa golvbitarna heller. Vi tänker också skänka bort en massa bitar till tidigare kollegor och artister."
Lars Nylin

Fotnot: Går man in på www.on-stage.se hittar man vilka som framträtt på scenen.