9 februari 2009

Volt – ny festival för elektronisk musik

På Sveriges nationaldag 6 juni är det premiär för den nya festivalen Volt i Uppsala. Festivalen, som har inriktning på nyskapande techno och electronica, arrangeras i samarbete mellan programmet Ström i Sveriges Radio P2 och Uppsala Konsert & Kongress.

Scenen blir Uppsalas nya konserthus, där såväl internationella som svenska artister, DJ:s och VJ:s kommer att bjuda publiken på fantasieggande ljudupplevelser, livekonserter, happenings och annorlunda installationer. Besökarna kommer även att kunna delta i workshops och testa de senaste instrumenten och programvarorna från flera av de mest kända tillverkarna.

Framåt natten kommer festivalen sedan att övergå i klubbverksamhet i större skala.

Bland de bokade artisterna återfinns den legendariske tyska technoproducenten Wolfgang Voigt (som driver skivbolaget Kompakt), Cassy (en av Tysklands ledande DJ:s), Olle Cornéer och Stefan Engbloms projekt Dada Life (som bl.a har toppat singellistan i Belgien), Mokira (Andreas Tilliander), Differnet, laptop-artisten Tomas Andersson, DJ Pamela Bellafesta, Erik Möller, Little Jinder, Daniel Skoglund, Lisa Nordström, Toymolester (Peter Borg), Knivflickan (Hanna Österberg), Erik Mikael Karlsson, Googol Plex (Stockholm LTD och Mats Almegård.

Den musikaliske mångsysslaren Håkan Lidbo är som en av de drivande krafterna bakom Ström även involverad i Volt där han även kommer att framträda live. Dessutom presenterar Olle Cornéer och Martin Lübcke sin installation Bacterial Orchestra och Christian Björklund sin installation Interactive Pavillion.

Ytterligare artister kommer att tillkomma i programmet.
Claes Olson