4 februari 2009

I år sker festivalbokningarna tidigare än någonsin

Redan 6 oktober förra året presenterade Arvikafestivalen årets headliner Depeche Mode. Sedan dess har de svenska festivalerna varit rekordtidiga med att presentera sina artister. MI har sammanställt några av de svenska festivalerna som hittills släppt artister. Vem tycker du har bokat bäst?

Under åren 2005-2007 presenterade Hultsfredsfestivalen inga artister förrän de släppte biljetterna framåt slutet av februari. Inför årets festival släppte Hultsfred sin första artist redan den första december. Hultsfred och Arvikafestivalen är långt ifrån ensamma med att tidigarelägga bandsläppen inför festivalsommaren 2009.

I princip alla svenska festivaler ligger i år väldigt tidigt i sina bokningar. Arvikafestivalen, Hultsfredsfestivalen och Peace & Love har alla redan presenterat årets headliners – det handlar om Depeche Mode respektive The Killers och Håkan Hellström. Sweden Rock Festival har traditionellt sett varit väldigt tidiga med att presentera sina bokningar. I år är inget undantag för festivalen, som hittills bland annat presenterat Heaven & Hell, In Flames och ZZ Top.

Att de svenska festivalerna börjat tidigarelägga offentliggörandet av sina bokningar märks extra tydligt om man ser till den danska och norska marknaden. Roskilde och den hårdsatsande norska festivalen Quart har hittills presenterat en respektive två artister (Coldplay respektive Marilyn Manson samt Slash med vänner), medan Hove – den andra stora norska festivalen – än så länge inte presenterat någonting alls. Detta medan flera svenska festivaler presenterat mer än ett 20-tal artister.

Det stora undantaget på den svenska festivalmarknaden är Way Out West, som precis som tidigare år valt att inte presentera någon artist alls så här tidigt på året.

MI har sammanställt de hittills klara bokningarna till en rad svenska festivaler.

Vilka tycker du har bokat bäst hittills? Läs och kommentera.
Lars Nylin

Fotnot: Flera större festivaler – däribland Stockholm Jazz, Piteå Dansar & Ler samt Sundsvalls Gatufest – har än så länge inte släppt några artister.

Redan 6 oktober förra året presenterade Arvikafestivalen årets headliner Depeche Mode. Sedan dess har de svenska festivalerna varit rekordtidiga med att presentera sina artister. MI har sammanställt några av de svenska festivalerna som hittills släppt artister. Vem tycker du har bokat bäst?

Under åren 2005-2007 presenterade Hultsfredsfestivalen inga artister förrän de släppte biljetterna framåt slutet av februari. Inför årets festival släppte Hultsfred sin första artist redan den första december. Hultsfred och Arvikafestivalen är långt ifrån ensamma med att tidigarelägga bandsläppen inför festivalsommaren 2009.

I princip alla svenska festivaler ligger i år väldigt tidigt i sina bokningar. Arvikafestivalen, Hultsfredsfestivalen och Peace & Love har alla redan presenterat årets headliners – det handlar om Depeche Mode respektive The Killers och Håkan Hellström. Sweden Rock Festival har traditionellt sett varit väldigt tidiga med att presentera sina bokningar. I år är inget undantag för festivalen, som hittills bland annat presenterat Heaven & Hell, In Flames och ZZ Top.

Att de svenska festivalerna börjat tidigarelägga offentliggörandet av sina bokningar märks extra tydligt om man ser till den danska och norska marknaden. Roskilde och den hårdsatsande norska festivalen Quart har hittills presenterat en respektive två artister (Coldplay respektive Marilyn Manson samt Slash med vänner), medan Hove – den andra stora norska festivalen – än så länge inte presenterat någonting alls. Detta medan flera svenska festivaler presenterat mer än ett 20-tal artister.

Det stora undantaget på den svenska festivalmarknaden är Way Out West, som precis som tidigare år valt att inte presentera någon artist alls så här tidigt på året.

MI har sammanställt de hittills klara bokningarna till en rad svenska festivaler.

Vilka tycker du har bokat bäst hittills? Läs och kommentera.
Lars Nylin

Fotnot: Flera större festivaler – däribland Stockholm Jazz, Piteå Dansar & Ler samt Sundsvalls Gatufest – har än så länge inte släppt några artister.

Arvikafestivalen
2-4 juli
bob hund, Bullet, DAF, De/Vision, Depeche Mode, Detektivbyrån, Diary of Dreams, Elegant Machinery, Engel, Frida Hyvönen, I Are Droid, Style of Eye, Thåström, The Bloody Beetroots.

Emmabodafestivalen
30 juli-1 augusti
Crystal Castles, bob hund, Detektivbyrån, Nordpolen, Markus Krunegård, Parken, Joel Alme, Navid Modiri och Gudarna.

Hultsfred
8-11 juli
The Killers, Regina Spektor, Dropkick Murphys, Lars Winnerbäck, Takida, Timbuktu, Anna Ternheim, Madness, The Gossip, Markus Krunegård, Maia Hirasawa, Frida Hyvönen, Lenka, Yo Majesty, The Heart Strings, Sonic Syndicate, Invincible, Victims, Cilihili, Pilgrimz.

Metaltown
26-27 juni
Marilyn Manson, Disturbed, Volbeat, Dir En Grey, Dragonforce, Trivium, Children of Bodom, Pain, Municipal Waste, Napalm Death, girugämesh, Dead By April, Mucc, Bullet, August Burns Red, Pilgrimz, Bring Me The Horizon.

Peace & Love
22-27 juni
Anna Ternheim, Atmosphere, August Burns Red, Backyard Babies, Blindside, Bongo Brains feat Stefan Sundström, Bullet, Caj Karlsson, Deportees, Dia Psalma, Division Of Laura Lee, Evergrey, Fatboy, Frida Hyvönen, Gentleman & The Far East Band, Goodlooking Trash, Governor Andy/Inna Style Band, Graveyard, Hanna Berglund, Hello Saferide, Henry Rollins, Håkan Hellström, Immortal Technique, Jahcoustix, Jenny Wilson, Jerry Williams, Kalle Baah, Kleerup, Kung Henry, Laakso, Lars Winnerbäck, Lykke Li, Moneybrother, Pain, Parken, Perssons Pack, Promoe, Sanna Carlstedt, Satyricon, Slagsmålsklubben, Sonic Syndicate, Sophie Zelmani, Sven Zetterberg Blues Band, The Coffinshakers, The Soundtrack Of Our Lives, The Stranglers, The Wildhearts, Thåström, Tiamat, Timbuktu, Titiyo, Turbonegro, Tysta Mari, Volbeat, Witchcraft.

Redan 6 oktober förra året presenterade Arvikafestivalen årets headliner Depeche Mode. Sedan dess har de svenska festivalerna varit rekordtidiga med att presentera sina artister. MI har sammanställt några av de svenska festivalerna som hittills släppt artister. Vem tycker du har bokat bäst?

Under åren 2005-2007 presenterade Hultsfredsfestivalen inga artister förrän de släppte biljetterna framåt slutet av februari. Inför årets festival släppte Hultsfred sin första artist redan den första december. Hultsfred och Arvikafestivalen är långt ifrån ensamma med att tidigarelägga bandsläppen inför festivalsommaren 2009.

I princip alla svenska festivaler ligger i år väldigt tidigt i sina bokningar. Arvikafestivalen, Hultsfredsfestivalen och Peace & Love har alla redan presenterat årets headliners – det handlar om Depeche Mode respektive The Killers och Håkan Hellström. Sweden Rock Festival har traditionellt sett varit väldigt tidiga med att presentera sina bokningar. I år är inget undantag för festivalen, som hittills bland annat presenterat Heaven & Hell, In Flames och ZZ Top.

Att de svenska festivalerna börjat tidigarelägga offentliggörandet av sina bokningar märks extra tydligt om man ser till den danska och norska marknaden. Roskilde och den hårdsatsande norska festivalen Quart har hittills presenterat en respektive två artister (Coldplay respektive Marilyn Manson samt Slash med vänner), medan Hove – den andra stora norska festivalen – än så länge inte presenterat någonting alls. Detta medan flera svenska festivaler presenterat mer än ett 20-tal artister.

Det stora undantaget på den svenska festivalmarknaden är Way Out West, som precis som tidigare år valt att inte presentera någon artist alls så här tidigt på året.

MI har sammanställt de hittills klara bokningarna till en rad svenska festivaler.

Vilka tycker du har bokat bäst hittills? Läs och kommentera.
Lars Nylin

Fotnot: Flera större festivaler – däribland Stockholm Jazz, Piteå Dansar & Ler samt Sundsvalls Gatufest – har än så länge inte släppt några artister.

Arvikafestivalen
2-4 juli
bob hund, Bullet, DAF, De/Vision, Depeche Mode, Detektivbyrån, Diary of Dreams, Elegant Machinery, Engel, Frida Hyvönen, I Are Droid, Style of Eye, Thåström, The Bloody Beetroots.

Emmabodafestivalen
30 juli-1 augusti
Crystal Castles, bob hund, Detektivbyrån, Nordpolen, Markus Krunegård, Parken, Joel Alme, Navid Modiri och Gudarna.

Hultsfred
8-11 juli
The Killers, Regina Spektor, Dropkick Murphys, Lars Winnerbäck, Takida, Timbuktu, Anna Ternheim, Madness, The Gossip, Markus Krunegård, Maia Hirasawa, Frida Hyvönen, Lenka, Yo Majesty, The Heart Strings, Sonic Syndicate, Invincible, Victims, Cilihili, Pilgrimz.

Metaltown
26-27 juni
Marilyn Manson, Disturbed, Volbeat, Dir En Grey, Dragonforce, Trivium, Children of Bodom, Pain, Municipal Waste, Napalm Death, girugämesh, Dead By April, Mucc, Bullet, August Burns Red, Pilgrimz, Bring Me The Horizon.

Peace & Love
22-27 juni
Anna Ternheim, Atmosphere, August Burns Red, Backyard Babies, Blindside, Bongo Brains feat Stefan Sundström, Bullet, Caj Karlsson, Deportees, Dia Psalma, Division Of Laura Lee, Evergrey, Fatboy, Frida Hyvönen, Gentleman & The Far East Band, Goodlooking Trash, Governor Andy/Inna Style Band, Graveyard, Hanna Berglund, Hello Saferide, Henry Rollins, Håkan Hellström, Immortal Technique, Jahcoustix, Jenny Wilson, Jerry Williams, Kalle Baah, Kleerup, Kung Henry, Laakso, Lars Winnerbäck, Lykke Li, Moneybrother, Pain, Parken, Perssons Pack, Promoe, Sanna Carlstedt, Satyricon, Slagsmålsklubben, Sonic Syndicate, Sophie Zelmani, Sven Zetterberg Blues Band, The Coffinshakers, The Soundtrack Of Our Lives, The Stranglers, The Wildhearts, Thåström, Tiamat, Timbuktu, Titiyo, Turbonegro, Tysta Mari, Volbeat, Witchcraft.

Putte i Parken
29 juli-1 augusti
Alice in Videoland, Anna Ternheim, Babian, Blindside, bob hund, Bullet, Detektivbyrån, Dundertåget, Erik Hassle, Fatboy, Hoffmaestro & Chraa, I Are Droid, John ME, Kristian Anttila, Melody Club, Millencolin, Official Secrets Act, Parken, Pilgrimz, Sonic Syndicate, Stalingrad cowgirls, The (International) Noise Conspiracy, The Durango Riot, The Last Republic, Thåström, Timbuktu, Vapnet, Zeigeist

Siesta
28-20 maj
Abramis Brama, Adept, Adiam Dymott, Anna Maria Espinosa, Anna Ternheim, Alesana, As In RebekkaMaria, Cult of Luna, Division of Laura Lee, Dundertåget, Dúné, Eldkvarn, Fatboy, Frida Hyvönen, The (International) Noise Conspiracy, Franke, Deportees, Jonathan Johansson, Gustaf Spetz, Herbrightskies, Hoffmaestro & Chraa, I are droid, Joel Alme, John ME, Kleerup, Lazee, Markus Krunegård, Navid Modiri & Gudarna, Nordpolen, Parken, The Horrors, The Spitts, Tiger Lou, Tysta Mari

Storsjöyran
30 juli-1 augusti
Thåström, Timbuktu, Takida, Crystal Castles, Frida Hyvönen, Fatboy, Ossler, Two White horses.

Sweden Rock Festival
3-6 juni
Heaven & Hell, In Flames, ZZ Top, Dream Theater, Europe, Foreigner, Hammerfall, Motörhead. Volbeat, Johnny Winter Band, Lita Ford, Uriah Heep, Marillion, Amon Amarth, Flogging Molly, Riot, Jon Oliva’s Pain, Kamelot, Blackfoot, Voivod, Demon, Soilwork, Forbidden, The Outlaws, The Tubes, Eric Sardinas, Thor, Impellitteri, H.E.A.T, Seventh Wonder, Bullet, Stormzone, Grand Magus, Torch, Tracenine, Enforcer, The Chair, Black Tooth, Lujuria, Chains, Powderhog, Amberian Dawn, Axident Avenue.