4 februari 2009

Allt fler svenska artister gör exklusiva festivalspelningar

Mitt under pågående festival 2004 presenterade Hultsfredsfestivalen sin första bokning till Hultsfred 05. Det handlade om The Hives och bokningen var Sverigeexklusiv för i princip hela det kommande året. Sen dess har det blivit allt vanligare att svenska artister gör exklusiva spelningar på festivalerna.

Med bokningarna av The Hives 2005 och Kent 2006 såg Hultsfredsfestivalen till att knyta upp exklusiva spelningar med två av landets största band. Sedan dess har det blivit allt vanligare att svenska artister struntar i regelrätta turnéer, för att i stället göra exklusiva spelningar på festivalerna.

Den hårdare konkurrensen bland svenska festivaler har lett till ökad konkurrens om de mest attraktiva banden och det är inte bara de internationella artisterna som festivalarrangörerna slåss om. Festivalbesökarna vill även gärna se sina svenska favoriter på festivalerna. Något som skapat möjligheter för de större svenska artisterna att göra exklusiva festivalspelningar.

I stället för att åka på turné kan artisterna välja att göra en eller ett par svenska festivalspelningar. Exklusiviteten leder till högre gager och även artister som inte är skivaktuella kan bli stora bokningar. I år är exempelvis Håkan Hellström bokad exklusivt till Peace & Love och de senaste årens svenska sommarturnékung Lars Winnerbäck har komprimerat hela sju spelningar till de två festivalerna Peace & Love och Hultsfred. Det blir hans enda Sverigespelningar i sommar.

In Flames har blivit något av experter på att göra exklusiva festivalspelningar i Sverige. Tidigare har de varit bokade exklusivt till Arvikafestivalen och i år är det Sweden Rock Festival som har ensamrätten.

Att boka exklusivt har blivit ett sätt för de svenska festivalerna att positionera sig mot varandra. För artisterna skapar det möjlighet till antingen en fin intäkt även under ”semesteruppehållet” eller att under pågående utlandsturné kunna visa upp sig för storpublik på hemmaplan, utan att för den skull behöva ta alltför mycket tid från utlandskarriärerna.
Lars Nylin