30 januari 2009

Spotify tvingas till restriktioner – användarna visar sitt missnöje

I veckan meddelade Spotify alla sina användare att det från och med nästa vecka kommer bli stora förändringar i streamingtjänstens tillgängliga katalog. Somliga låtar kommer helt försvinna, andra kommer få restriktioner gällande vilka länder de får spelas i via Spotify. Något som fått användarna att visa sitt missnöje och stödja Spotify.

Varför gör vi det här? Förändringarna genomförs så att vi implementerar alla restriktioner som krävs av våra överenskommelser med skivbolagen, skriver Spotify på sin blogg.
Dessa restriktioner är en kvarleva från den tid då merparten av musiken såldes på kassetter och CD-skivor och restriktionerna har följt med till den streamade musiken. Vår förhoppning är att sådana här restriktioner ska försvinna någon gång, fortsätter de.

Redan nu har Spotify tagit bort en hel del av sitt material, som därmed inte kan hittas via tjänstens sökfunktion.

På grund av det här verkar det som att en av fjolårets mest uppskattade och framgångsrika nya musiktjänster kommer att förlora momentum i ett väldigt viktigt tillväxtskede. Frågan är hur det här kommer påverka framtiden för Spotify.

Reaktionerna från användarna har varit hårda, men inte mot Spotify. Av de hundratals kommentarer som dykt upp på Spotifys blogg riktas missnöjet i stället mot skivindustrin och de restriktioner som tvingat fram den här förändringen av tjänsten.

Däremot hävdar många av de som kommenterat att de på grund av det här inte kommer förlänga sina betalabonnemang på Spotify.
Håkan Durmér

Kommentarer hämtade från Spotifys blogg:
fewmanchu
Understood. I will still support you and hope others will as well.

fesja
Geographical restrictions are stupid, something from the XX century. What happens if I travel to another country and i want to listen to spotify?

tuxie
Well, this sucks hard. I really hate it when technology is fscked up by stupid politics. I understand that you have no choice though, it’s the record companies and the artists I’m mostly frustrated with.

seche
When are the record companies going to get out of the 80s? They can’t stay there forever. This is a sad day for spotify. Hope you guys can help the recod companies to realize that the internet has no limitations, and therefor no boarders.

thec
Actually, this is the time to support spotify to show the record labels that the future is streaming media, not CD’s and thepiratebay. If you are not on spotify you will not be listened to.