26 januari 2009

Sony startar Svedala Music

I förra veckan stod det klart att Hasse Breitholtz blir ny VD för Sony Musics svenska kontor. Breitholtz rivstartar nu genom att presentera etiketten Svedala Music. Som följd av detta nya samarbete mellan Sony och knappt årsgamla Mr Radar Music Group hamnar nu meriterade branschpersonligheter som Torbjörn Sten, Per Lindholm och Daniel Larsson under samma a&r-tak.

Mr Radar Music Group, startat i mars 2008, har fram till nu drivits av tre ägare. Managern och musikförläggaren Daniel Larsson har bakgrund från bland annat Murlyn Music. Larsson är VD för Mr Radar. Torbjörn Sten var med och grundade och drev Diesel Music som representerade artister som Titiyo, Lisa Nilsson, Mauro Scocco, Eagle-Eye Cherry, Koop och Esbjörn Svensson Trio. Sten är även en av grundarna och delägare i det engelska förlaget Kobalt Music. Han fungerar som styrelseordförande för Mr Radar. Den tredje ägaren är filmproduktionsbolaget Efti vars debutfilm Låt den rätte komma in belönades med fem guldbaggar.

Från och med 1 februari blir Per Lindholm från Sony Music Sverige den fjärde delägaren i Mr Radar Music Group. Per har de senaste 15 åren etablerat sig som en av landets mest välrenommerade A&R:s med artister som Kent, Sahara Hotnights, Christian Walz och Marit Bergman.

I samband med Lindholms entré skapas Sonyetiketten Svedala Music, vars a&r kommer att skötas av just Mr Radar. Mr Radars uppgift är även att med Norden som bas hitta och utveckla nya artister för internationell lansering. Etiketten ägs av Sony Music men drivs som en independent av Mr Radar.

Mr Radar kommer att rapportera till Sony Music Sveriges nye VD Hasse Breitholtz samt Sony Music International i London.

Hasse Breitholtz kommenterar:
-Det här är en av Sony Sveriges nya storsatsningar som innebär ett viktigt och fantastiskt spännande steg mot att ytterligare stärka vår artistrepertoar i Sverige såväl som internationellt, men också ett steg närmare vår framtid som ett heltäckande musikbolag. Jag är stolt över att än en gång få möjlighet att jobba med Sveriges bästa A&R-team som jag firat stora framgångar med under årens lopp.

Per Lindholm säger:
-Att gå in som partner i ett litet, kreativt företag som Mr Radar känns oerhört inspirerande. Att samtidigt ha förmånen att fortsätta jobba med flera av de artister jag arbetar med idag, Hasse Breitholtz och resten av den kompetenta arbetsstyrkan på Sony Music, känns som ett perfekt scenario. Jag ser verkligen fram emot att börja jobba med Daniel och Torbjörn på Mr Radar där vi kommer att kunna erbjuda fantastiska utvecklingsmöjligheter för artister.

Torbjörn Sten och Daniel Larsson:
-Vi är oerhört glada att Sony Music gör en sån här satsning på A&R-sidan. Med Sonys globala organisation i kombination med vår expertis inom olika områden har vi nu en komplett plattform för att kunna utveckla artister, såväl lokalt som internationellt.

I pressmeddelandet från Sony Music om Svedala Music/Mr Radar sägs också att svenska Sony Musics övriga a&r-verksamhet kommer att fortsätta som tidigare med befintlig a&r-personal.
Lars Nylin