20 januari 2009

4 snabba: Håkan Krantz / ExMS MIDEM

Sedan några år tillbaka arbetar Håkan Krantz (tidigare CBS, Virgin Sweden, Mega Records; MIA Music m.m.) med Export Music Swedens svenska monter på musikmassan MIDEM i Cannes. Musikindustrin lyckades få honom att sitta ner för en liten snabbintervju på plats under måndagen.

Hur många år har du varit på MIDEM?
– Det har är mitt femte MIDEM-år och mitt tredje som medansvarig för den svenska montern.

Hur är trafiken i montern i år?
– MIDEM som helhet har ju minskat i både antalet delegater och montrar. Men i just den svenska montern är det faktiskt full rulle, som det brukar vara!
– Det är betydligt mycket mer action här än hos andra länder och det ser jag som ett bevis på att de svenska bolag som är här är duktiga på att arbeta. Deltagarna i ExMS monter har mindre bidrag än andra länders deltagare, så här måste man arbeta och göra ett bra jobb för att överleva.

Ser du några skillnader jamfort med föregående år?
– En skillnad jag märker är att det är färre utländska bolag som kommer och försöker sälja till oss. Man verkar ha förstått att vi är en export- och inte en importorganisation!
– Sedan så märker jag att de svenska bolagen i montern har fler möten i år än tidigare – bland annat beroende på att det kommer många utländska bolag hit som vet att just svensk musik fungerar bra även i dessa tuffare tider för branschen…

Vad tycker du personligen har varit det bästa och sämsta med MIDEM hittills i år?
– Det bästa är att jag råkade träffa Mr. Mungo Jerry – Ray Dorset – i går kväll! Det sämsta är att vår dåliga euro-kurs gör att allting är så onödigt dyrt… Mat, transporter, allt! Traktamentet räcker knappt till måltiderna!
Claes Olson