7 januari 2009

Regeringens exportpris till Björn & Benny

På grammisgalan tilldelades Björn Ulvaeus och Benny Andersson Regeringens Musikexportpris för utomordentliga insatser för svensk musikexport. Priset överlämnades av handelsminister Ewa Björling, som i sitt tal uppmärksammade låtskrivarparets fantastiska förmåga att ”oförtrutet slå nya och fullständigt makalösa rekord – på skiva, på scen och nu även på film.”

Björn & Benny är de första att få ta emot Regeringens Musikexportpris två gånger – med ett litet undantag för Max Martin, som 1998 ensam tilldelades det prestigefyllda priset och året därpå tog emot det som en av medlemmarna i produktions- och låtskrivarteamet Cheiron Productions.

Juryn motivering till årets pristagare lyder:
”Bra poplåtar är ofta skrivna för att fånga ett magiskt ögonblick i stunden och för att sedan, med så omedelbar verkan som möjligt, snabbt ge det största möjliga genomslagskraft.

Det är ytterst få förunnat att kunna skapa pop som både blomstrar i själva nuet och får det eviga liv, som för sångerna och melodierna vidare från generation till generation till generation.

Till det exklusiva fåtal som har lyckats med den bedriften hör Björn Ulvaeus & Benny Andersson. År 2008 – mer än 30 år efter det att många av parets klassiska pärlor första gången hördes med ABBA, fortsatte paret oförtrutet att slå nya och fullständigt makalösa rekord. På skiva, på scen och nu även på film.”

Exportpriset instiftades av dåvarande handelsminister Leif Pagrotsky 1998 och delades första gången ut på Grammisgalan på Kungliga Tennishallen samma år. Juryn skall till pristagare utse någon inom musikbranschen som under det gångna året har utmärkt sig genom sitt bidrag till svenska exportframgångar och sin del i att sprida en positiv bild av Sverige.

Pristagare har genom åren varit följande artister, grupper, låtskrivare och producenter: The Cardigans, Max Martin, Cheiron Productions, Björn Ulvaeus & Benny Andersson (första gången 2000), Roxette, The Hives, Esbjörn Svensson Trio, Anne Sofie von Otter, In Flames, José Gonzáles och Bloodshy & Avant.

Juryns arbete har leds av ordförande Michael Treschow med Fredrik Wetterqvist (Utrikesdepartementet) som sekreterare och koordinator. Juryns ledamöter är Nutta Hultman (SMFF), musikjournalisten Sofia Nyblom, Maria Engström (KK-stiftelsen), Wera Körner (Rikskonserter), Anders Hjelmtorp (ExMS), Thomas Stenmo (IFPI), Kerstin Nordlund Malmegård (Utrikesdepartementet) samt Musikindustrins redaktör Claes Olson.

I samband med att årets nomineringar offentliggjordes i december tilldelades skivbolaget BIS grundare Robert von Bahr regeringens Lifetime Achievement Award för sina insatser för svensk musikexport.
Håkan Durmér