6 januari 2009

Nya brus & knaster i Playgrounds katalog

Göran Petersson, tidigare A&R och producent på Bonnier Amigo har tillsammans med formgivaren och fotografen Johan Månsson startat det nya skivbolaget brus & knaster. Just nu är bolaget aktuellt med musiken till Jonas Gardells tv-serie De halvt dolda, som hade premiär på nyårsdagen och fortsätter i SVT kommande tre torsdagar.

Brus & knaster har skrivit distributionsavtal med Playground Music Scandinavia. Nina Ramsby vs Brent Hunter, tidigare Blå Tåget-medlemmen Tore Berger, House of Tomidas och jazzbasisten Torbjörn Zetterbergs popprojekt Folke är några av de namn som kommer att höras på etiketten i vår.

– Brus & knaster vill vara ett skivbolag med en utgivning som medvetet spretar, en utgivning så eklektisk att det helt enkelt inte ska gå att artbestämma oss, hälsar Peterson och Månsson.

Göran Petersson har under sina drygt femton år på Amigo och Bonnier Amigo Music arbetat med artister som Sofia Karlsson, Nina Ramsby & Martin Hederos, Oddjob, Goran Kajfes, Lena Willemark, Britta Persson, Tom Malmquist och Ale Möller. Till flera av dessa artister har just Johan Månsson gjort omslagen.

– Nu ska vi äntligen göra det helt på egen hand…

Gitarristen och tonsättaren Leif Jordansson (tidigare bl.a medlem i Bad Liver) har gjort musiken till Jonas Gardells SVT Drama-producerade dramaserie De halvt dolda. Musiken har en framträdande roll i serien, men står enligt Petersson och Månsson också på helt egna ben. I spåren på soundtrack-albumet, som släpptes i förra veckan, finns det utöver en släktskap med såväl Florian Frickes och Popol Vuhs musik till Herzogs filmer (Nosferatu etc) som Eleni Karaindrous musik till Theo Angelopoulous filmer även klara referenser till svenskt 70-tal och Bosse Hansson.

Gruppen House of Tomidas, vars album Dark Times släpps i månadsskiftet februari/mars, kallar själva sin musik för ”gypsy progressive”. I kvintetten ingår bl.a Britta Persson och målaren och glaskonstnären Peter Hermansson (Hidden Truck m.m.).

Nina Ramsbys albumprojekt The World med Brent Hunter är fortfarande på planeringsstadiet, men samarbetet har redan pågått i drygt ett år mellan henne och den Nashville-baserade singer/songwritern Brent Hunter.

För Folkes del är det popprojektets andra album som planeras till någon gång i april. Liksom på debutalbumet är det Johan Berthling som har suttit i producentstolen. Johan Berthling medverkar även på det kommande soloalbumet med progglegenden Tore Berger, som varit medlem i både Sound of Music, Gunder Hägg och Blå Tåget. Även Martin Hederos från The Soundtrack Of Our Lives medverkar på albumet med arbetsnamnet I huset långt på landet.

– Förutom dessa fem har vi ytterligare ett par önskeprojekt vi hoppas kunna få ut under vårt första år, men mer om det senare, hälsar Göran Petersson.
Claes Olson