17 december 2008

MI:s mäktiga årsenkät – Hur var ert 2008?

Magnus Larkeryd, vd Peermusic Publishing
Hur har det gångna året varit för din verksamhet?
– Det gångna året har varit fantastisk för våra svenska upphovsmän med allt från internationella singelhits med bland andra Celine Dion och DJ Ironiq till svenska singelhits med Martin Stenmarck, Christian Walz och Olas sommardänga Feelgood. Albummässigt så har vi haft mest lycka med Paul Potts som sålt miljoner worldwide.
– Vi avslutade för övrigt året med att få med 4 stycken låtar (alla 100% Reermusic) i nästa års Melodifestival.

Hur tycker du att året har varit för musikbranschen som helhet?
– Det har blivit ännu tydligare att det, med några få undantag, är en singelmarknad vi lever i.

Vilken tycker du har varit årets största musikhändelse?
– Första halvan av Eagles-konserten i Globen!

Vad hoppas du mest på inför 2009?
– Att andra halvan av Eagles-konserten blir bättre 29:e maj i Malmö! (skratt)
– Kanske tråkigt svar, men får man drömma så skulle man önska att fler laddade ner legalt, så att Sverige kan fortsätta befästa sin starka ställning i musikvärlden och ta fram nya upphovsmän och artister.

Anette Ståhl, Enmusa Music
Hur har det gångna året varit för din verksamhet?
– Enmusa Music har varit lyckligt lottade att få jobba med inspirerande, roliga och annorlunda projekt. Vi har även utvecklat Internetpromotion ännu mer.

Hur tycker du att året har varit för musikbranschen som helhet?
– Jag är glad över att band och artister tar saker i egna händer och ger ut musik själva, men i takt med att det blir enklare att producera musik och även enklare att få ut musiken, så behöver vi som jobbar med musiken också sätta krav på produkterna vare sig det gäller image, musikalitet, låtskrivande eller produktionen. Annars blir det inte bra i slutändan.

Vilken tycker du har varit årets största musikhändelse?
– Vet inte om det var all rom eller värmen, men det var när jag satt på stranden på Barbados i somras och lyssnade på David Kirton när han jammade på sin akustiska gitarr.

Vad hoppas du mest på inför 2009?
– Att Enmusa Music får många utmanande och roliga projekt och att Enmusa Music fortsätter att utveckla ett bredare samarbete med andra bolag. Och sist, men inte minst, att vi hittar botemedlet för hur musikindustrin ska överleva!

Göran Sverkman, vd CDA
Hur har det gångna året varit för din verksamhet?
– Det har varit ett ovanligt tufft år för alla inom branschen och självklart även för oss på CDA. Vi har tvingats till rejäla sparkrav och genomfört en mängd nya projekt för att nå slutkonsumenten – som definitivt fortfarande finns. Det har vi sett många bevis för under året inte minst vid försäljning till exempel på Bok- & biblioteksmässan i Göteborg, Stockholm Jazzfestival och barnmässan i Älvsjö. Det glädjande för CDA:s del är att vi verkar lyckas med att visa ett positivt resultat för 2008!

Hur tycker du att året har varit för musikbranschen som helhet?
– Se föregående svar. Trots att det som alltid har kommit ut många spännande nyheter i olika genrer!

Vilken tycker du har varit årets största musikhändelse?
– Här blir jag lite subjektiv och måste säga att det som gjort störst intryck på mig personligen var Sofia Jannoks förhandsspelning för viss media på Stallet för ett antal veckor sedan. Det var många år sedan jag blev så berörd av ett liveframträdande och jag ser fram emot skivan, som kommer ut 14 januari nästa året. Det skall bli mycket spännande att se mottagandet från press och publik. En annan konsert jag hemskt gärna skulle vilja ha upplevt var Leonard Cohens konsert i Sofiero.

Vad hoppas du mest på inför 2009?
– En stabilisering av branschen som i mångt och mycket verkar vara i fritt fall och för egen del hoppas jag att CDA:s alla bolag och alla deras strålande musiker får möjlighet att kunna fortsätta att utvecklas på ett positivt sätt.

Magnus Larkeryd, vd Peermusic Publishing
Hur har det gångna året varit för din verksamhet?
– Det gångna året har varit fantastisk för våra svenska upphovsmän med allt från internationella singelhits med bland andra Celine Dion och DJ Ironiq till svenska singelhits med Martin Stenmarck, Christian Walz och Olas sommardänga Feelgood. Albummässigt så har vi haft mest lycka med Paul Potts som sålt miljoner worldwide.
– Vi avslutade för övrigt året med att få med 4 stycken låtar (alla 100% Reermusic) i nästa års Melodifestival.

Hur tycker du att året har varit för musikbranschen som helhet?
– Det har blivit ännu tydligare att det, med några få undantag, är en singelmarknad vi lever i.

Vilken tycker du har varit årets största musikhändelse?
– Första halvan av Eagles-konserten i Globen!

Vad hoppas du mest på inför 2009?
– Att andra halvan av Eagles-konserten blir bättre 29:e maj i Malmö! (skratt)
– Kanske tråkigt svar, men får man drömma så skulle man önska att fler laddade ner legalt, så att Sverige kan fortsätta befästa sin starka ställning i musikvärlden och ta fram nya upphovsmän och artister.

Anette Ståhl, Enmusa Music
Hur har det gångna året varit för din verksamhet?
– Enmusa Music har varit lyckligt lottade att få jobba med inspirerande, roliga och annorlunda projekt. Vi har även utvecklat Internetpromotion ännu mer.

Hur tycker du att året har varit för musikbranschen som helhet?
– Jag är glad över att band och artister tar saker i egna händer och ger ut musik själva, men i takt med att det blir enklare att producera musik och även enklare att få ut musiken, så behöver vi som jobbar med musiken också sätta krav på produkterna vare sig det gäller image, musikalitet, låtskrivande eller produktionen. Annars blir det inte bra i slutändan.

Vilken tycker du har varit årets största musikhändelse?
– Vet inte om det var all rom eller värmen, men det var när jag satt på stranden på Barbados i somras och lyssnade på David Kirton när han jammade på sin akustiska gitarr.

Vad hoppas du mest på inför 2009?
– Att Enmusa Music får många utmanande och roliga projekt och att Enmusa Music fortsätter att utveckla ett bredare samarbete med andra bolag. Och sist, men inte minst, att vi hittar botemedlet för hur musikindustrin ska överleva!

Göran Sverkman, vd CDA
Hur har det gångna året varit för din verksamhet?
– Det har varit ett ovanligt tufft år för alla inom branschen och självklart även för oss på CDA. Vi har tvingats till rejäla sparkrav och genomfört en mängd nya projekt för att nå slutkonsumenten – som definitivt fortfarande finns. Det har vi sett många bevis för under året inte minst vid försäljning till exempel på Bok- & biblioteksmässan i Göteborg, Stockholm Jazzfestival och barnmässan i Älvsjö. Det glädjande för CDA:s del är att vi verkar lyckas med att visa ett positivt resultat för 2008!

Hur tycker du att året har varit för musikbranschen som helhet?
– Se föregående svar. Trots att det som alltid har kommit ut många spännande nyheter i olika genrer!

Vilken tycker du har varit årets största musikhändelse?
– Här blir jag lite subjektiv och måste säga att det som gjort störst intryck på mig personligen var Sofia Jannoks förhandsspelning för viss media på Stallet för ett antal veckor sedan. Det var många år sedan jag blev så berörd av ett liveframträdande och jag ser fram emot skivan, som kommer ut 14 januari nästa året. Det skall bli mycket spännande att se mottagandet från press och publik. En annan konsert jag hemskt gärna skulle vilja ha upplevt var Leonard Cohens konsert i Sofiero.

Vad hoppas du mest på inför 2009?
– En stabilisering av branschen som i mångt och mycket verkar vara i fritt fall och för egen del hoppas jag att CDA:s alla bolag och alla deras strålande musiker får möjlighet att kunna fortsätta att utvecklas på ett positivt sätt.

De närmaste veckorna får vi svaren. Hur blev 2008 för den svenska musikbranschen? Musikindustrin.se frågar ett stort antal nyckelpersoner om höjdpunkter och vågdalar i ett år som definitivt skakat om stora delar av branschen.

Den här gången har vi frågat Magnus Larkeryd, Göran Sverkman och Anette Ståhl.