12 december 2008

Warner Music lanserar distributören ADA i Norden

I dag lanserar Warner Music en nordisk enhet av distributionsbolaget ADA, Alternative Distribution Alliance. ADA Nordic ger enligt ett pressmeddelande: ”Independentbolagen en möjlighet att använda sig av ett flexibelt distributionssystem som sammanfogar effektiviteten och bekvämligheten från ett större musikbolag med känslan från det mindre.”

ADA Nordic kommer att erbjuda bland annat fysisk och digital försäljning, distribution, tillverkning, marknadsföring, synkronisering och licensiering.

ADA lanserades i USA 1993 och har samarbetat med många av branschens största oberoende musikbolag. I USA distribuerar ADA i dag bland annat Beggars-gruppen, Domino, Rhino, Matador och Sub Pop (som även är delägare).

Ansvarig för avdelningen i Norden blir Jesper Thorsson, med titeln Manager ADA Nordic. Thorsson arbetade tidigare för Bonnier Amigo Music där han var label manager för Roadrunner Records i Norden. Dessförinnan var han export manager på MNW där han även ansvarade för a&r på rocksidan.

Jesper Thorsson kommer att rapportera till Jonas Siljemark, VD för Warner Music Nordic.

Siljemark säger: ”Jesper har arbetat med indiebolag och artister i många år och har en stor förståelse för deras behov. Under Jespers ledning kommer ADA Nordic att tillföra regionen en ny hög standard för oberoende distribution.”

Thorsson tillägger: ”Jag är mycket stolt över att kunna erbjuda andan, kulturen och infrastrukturen från världens ledande independentdistributör för det nordiska territoriet.”

I nästa vecka kommer ADA Nordic att presentera ett samarbetsavtal med ett av de största independentbolagen . Redan vid start ansvarar ADA Nordic för distributionen av The Soundtrack of our Lives nya album Communion liksom för distributionen av det nystartade svenska bolaget Sheriff, med artister som Titiyo och Pernilla Andersson.
Håkan Durmér