5 december 2008

Nytt musikpris i Birgit Nilssons namn

Vid en presskonferens i Stockholm idag offentliggjordes att ett nytt musikpris har instiftats av Birgit Nilsson Foundation, en fond som instiftades på 1980-talet av den svenska sopranen. Med en prissumma på hela en miljon dollar blir Birgit Nilsson Prize världens största musikpris.

Priset kommer att delas ut vartannat eller vart tredje år och före sin bortgång på juldagen 2005 utsåg La Nilsson själv den första vinnaren. I framtiden ska en internationell jury med representanter från flera länder utse pristagarna.

Birgit Nilsson Prize ska enligt statuterna ges till någon som åstadkommit något extraordinärt inom operakonsten i vid mening. Det kan följaktligen komma att tilldelas såväl sångare och dirigenter, som kompositörer. Priset kan också delas ut till en speciell produktion av ett operakompani. Priset kan delas mellan två pristagare, men samma person kan bara få priset en gång.

Den första pristagaren offentliggörs någon gång under det första kvartalet nästa år.

– Namnet finns i ett förseglat brev, avslöjade den internationella Birgit Nilsson Foundations ordförande Rutbert Reich på presskonferensen på Grand Hotel i Stockholm.

Stiftelsens önskan är att priset ska delas ut i Stockholm och förhoppningen är att utdelningen ska ske vid en ceremoni på Stockholmsoperan vid ungefär samma tidpunkt som Birgit Nilsson debuterade samma scen, d.v.s. i oktober. En annan förhoppning är att kung Carl XVI Gustaf ska överräcka det till pristagaren.

– Birgit Nilsson ville undvika att priset skulle se ut som en egocentrisk satsning, berättar Reich. Hon ville istället att dess syfte skulle stå i förgrunden, därför var hon mycket specifik med att det skulle dröja till tre år efter hennes död innan vi offentliggjorde det.

– Att priset var väldigt viktigt för henne ser man ju på själva prissumman. Hon ville bidra till att höja standarden på sången och göra ett avtryck. Med priset ville hon dessutom sätta den svenska operan och kulturen på världskartan, precis som hon gjorde under sin karriär.

Med en prissumma på en miljon dollar (vilket i dagens penningvärde motsvarar över 8,4 miljoner kronor) blir Birgit Nilsson-priset världens största pris inom klassisk musik. Redan i slutet av 1970-talet började sångerskan att planera musikpriset och på 1980-talet startades stiftelsen.

Rutbert Reich vill inte avslöja exakt hur många pengar det finns det i fonden som ligger till
grund för priset, men berättar att det rör sig om ett mycket stort belopp.

– Tillräckligt stort för att vi ska kunna fortsätta att dela ut det under många år framöver, konstaterar han.

Enligt Reich, som lärde känna Birgit Nilsson redan i slutet av 1960-talet och tidigare bland annat har varit ekonomichef på Volkswagen i Tyskland, så har prisfonden under det senaste året endast påverkats väldigt marginellt av den globala finanskrisen.

– Vi var smarta nog att dra oss ur finansmarknaden i tid.
Claes Olson