2 december 2008

Ännu en ny vår för September

Framgångssagan bara fortsätter för den svenska sångerskan Petra "September" Marklund. Det som 2003 inleddes med debutsingeln La La La (Never Give Up) – som blev topp 10 i Sverige – har fem år senare växt till en status där September nu är vår främsta hitexportör.

Låtar som Satellite, Can't Get Over och Cry For You har klättrat högt på listor över hela världen. Cry For You, hämtad från albumet In Orbit, har nått topp 10 i ett tiotal länder inklusive Storbritannien, förstaplatsen på Billboards danslista och plats 29 på poplistan i USA. Singeln passerar strax miljonstrecket och har blivit guldplatta i ett flertal länder, senast Kanada. I de flesta fall handlar det om låtar av trion Jonas von der Burg/Anoo Bhagavan/Niclas von der Burg (Universal Music Publishing/EMI Music Publishing).

Det är mycket riktigt strax dags för en första samlingsplata. Gold släpps 10 december och innehåller det bästa från Septembers två senaste album kompletterat med bonusmaterial. Som draghjälp till samlingen fungerar här hemma Because I Love You, den tredje låten som hämtats från fjolårsalbumet Dancing Shoes.

Det senaste kapitlet i exporthistorien skrevs när Petra Marklund och Michel Petré från skivbolaget Catchy Tunes gjorde en två veckor lång PR-resa i Australien, där Cry For You just sålt guld. Utöver framträdanden och promotion i Melbourne, Adelaide, Brisbane, Gold Coast i Queensland, Newcastle och Sydney gästade September även galopptävlingen Melbourne Cup. Något som var en speciell upplevelse:

– Folk klär verkligen upp sig till tänderna. Tänk engelska Ascot fast ännu mer. Australien stannar verkligen av, kommenterar Petré.

Vid Melbourne Cup framträdde September i Swedish song sauna, som Saab hade byggt just för henne. På programmet stod September-hits, men Petra drog även igång en karaoke-session som gästades av Carson Kressley från den amerikanska tv-serie som i Sverige gick under namnet Fab Five. Föga överraskande ett populärt inslag för lokala medier.

I England är under tiden den aktuella singeln en remix av Can't Get Over. Den blev häromdagen etta på den prestigefyllda Cool Cuts-listan, Englands ledande danslista. För ögonblicket är September i just England för att göra PR-jobb.
Lars Nylin