27 november 2008

Musiksajten Ubetoos royaltyutbetalningar växer

Lanseringen av den svenskdrivna musik- och underhållningssajten Ubetoo har varit lyckad. Hittills har 1500 artister världen över laddat upp över 3600 låtar och nu börjar royaltyutbetalningarna märkas för de mest framgångsrika artisterna.

Som MI tidigare berättat är Ubetoo en svenskutvecklad musikt- och underhållningstjänst där artister kan ladda upp sin musik för att nå nya lyssnare. Nyheten med Ubetoo är att den reklamfinansierade sajten betalar ut royalties till de mest framgångsrika artisterna.

I takt med att allt fler besöker sajten blir reklamintäkterna större och då växer även royaltyutbetalningarna, som bygger på en fast procentsats av reklamintäkterna. I snitt får varje artist 30 öre för varje lyssning och hittills – en månad efter lanseringen – har 150 000 kronor betalats ut till artisterna.

Den artist som tjänat mest pengar på Ubetoo hittills är den göteborgsbaserade r&b-artisten Dzeny Dzenita. Nyligen mottog hon en royaltyutbetalning på nästan 10 000 kronor.

– Knappt 10 000 kronor för en månad kanske inte låter som så mycket pengar, men för mig som student och artist, som försöker leva på min musik, är det ett välkommet tillskott, säjer Dzeny.

Hittills har intresset för att ladda upp material på Ubetoo varit störst i Sverige. Men grundaren och vd:n Anna-Clara Blixt Modin har märkt att intresset även är stort internationellt.

– De flesta artisterna kommer från Sverige, men antalet utländska besökare ökar för varje dag. Efter Sverige kommer de flesta från Tyskland och USA, säger hon.
Håkan Durmér