21 november 2008

4 snabba: Mauro Scocco

Nästa vecka är Mauro Scocco aktuell med den karriärssammanfattande dvd/cd-boxen Rörliga bilder 1988-2007 [Diesel Music/Playground] som släpps onsdag 26 november. Vi ställde fyra snabba frågor till Mauro och fick honom att bland annat ranka sina egna favoriter från karriären.

Utöver din lilla livekonsert på Gröna Lundsteatern påsken 2007 innehåller Rörliga bilder 1988-2007 även 18 av dina videor genom åren samt en cd med 19 olika sånger från din långa karriär. I Marcus Söderlunds intressanta intervjufilm som kompletterar dvd:n säger Måns Herngren bland annat att han är lite avundsjuk på dig för att bra låtar brukar åldras bättre än filmbilder.

Vilken av dina olika produktioner i samlingen – låtar eller videor – tycker du själv har åldrats bäst?
– Svår fråga för att en del saker kan åldras ”dåligt” på ett plan, men samtidigt vara jävligt charmiga på samma sätt som en teckning man gjorde då man var fem år. Det jag som låtskrivare först tänker på är ju ofta texterna och där började jag väl bli hyfsad först mot åttiotalets slut ärligt talat, så det mesta jag gjort i eget namn känns faktiskt rätt bra fortfarande.
– Mina favoriter bland videosarna är Sarah, Om du var min och Allt är till salu.

Förutom vännen Måns Herngren (som av någon anledning för övrigt inte har regisserat en enda av dina videor i dvd-samlingen…?) så medverkar även Plura Jonsson, Johan Ekelund, Lisa Nilsson, Kaj Erixon, Catarina Svensk, Nutta Hultman, Torbjörn Sten, Kjell Andersson och du själv i intervjufilmen. Hur nära ”den sanna bilden av dig själv” tycker du att det porträtt som utgör summan av nämnda personers iakttagelser hamnar?
– Ja, herregud… det är väl en pusselbit av många som kommer fram och folk är som regel benägna att svara ganska diplomatiskt när någon dom känner vill att dom ska medverka i en dvd.
– Det var fantastiskt kul att sådana som Kjell och Nutta ville vara med i den här lilla filmen för jag tror inte dom vanligtvis är särskilt roade av att synas. Men det är människor som jag haft en långvarig relation till under många år i musikbranschen.
– Anledningen till att vi inte tagit med de ”dokumentärer” som gjorts under åren är att dom någonstans alltid har haft en underliggande ambition att visa nån sorts ”sann” bild och ingen har ens varit i närheten. Lika bra det kanske!

Livekonserten på Gröna Lundsteatern var ju en konsert som ger mersmak. I omslagstexten kallar du det själv för ”en underbar kväll” och en kväll som fått dig ”att åtminstone börja skissa på att göra fler saker live”. Hur mycket vågar man hoppas på? Snackar vi stor produktion och såväl festivaler som sommarturné nästa år?
– Ja det skissas fortfarande. Aktivt. Gud vet vad det blir till slut, bara det blir nåt är jag nöjd!

För några år sedan så köpte ju Playground skivbolaget Diesel Music, som du tillsammans med Torbjörn Sten och Johan Ekelund tidigare var delägare i och var med och drev. I och med senaste studioalbumet Ljudet av tiden som går så gick väl ditt eget kontrakt med ditt eget gamla skivbolag egentligen ut. Nu släpper du trots det Rörliga bilder 1988-2007 på just Diesel Music. Har du inga planer på att starta ett eget bolag igen?
– Jag har ju som många andra artister redan några bolag att hålla reda på som det är. Det har alltid varit mer av nödvändighet och egentligen inte för att jag finner businessidan av musiken särskilt intressant.
– Att starta ett eget skivbolag ser jag ärligt talat inte längre någon poäng med…
Claes Olson