18 november 2008

John Holm SKAP-stipendiat

John Holm har för sina insatser som upphovsman tilldelats ett SKAP-stipendium på 40 000 kronor. Stipendiet delades vid SKAP:s medlemsträff i Malmö 18 november.

SKAP:s motivering lyder:
”Journalisten Jan Gradvall har skrivit om vår stipendiat: ’När den 25-årige John Holm 1972 släppte Ett enskilt rum på Sabbatsberg var det en låt som stannade upp världen. Ingen hade tidigare inom ramen för en rocklåt uttryckt den sortens känslor och verklighet.’
SKAP ger nu ett stipendium till denne föregångare och stilbildare inom svensk populärmusik. Hans musik och texter, med dess mänskliga och tidlösa teman, rycker tag i lyssnaren och berör. Det är kärvt, oslipat, skevt. Och framför allt – vackert!
För betydande insatser som kompositör tilldelas John Holm SKAP-stipendium om 40 000 kronor.”

John Holm debuterade 1972 som soloartist med albumet Sordin [Metronome], som två år senare följdes av albumet Lagt kort ligger [Metronome] – båda producerade av Anders Burman. Tidigare hade han tillsammans med den blivande radiolegenden Stefan Wermelin ingått i gruppen The Underground Failure, som 1970 givit ut en självbetitlad LP på egna etiketten Black Light.

1976 kom John Holms tredje sjuttiotalsplatta – Veckans Affärer [Metronome], som även den innehöll ett flertal klassiska låtar, som t.ex Främmande natt. Därefter kom det att dröja ända fram till 1988 innan Holms nästa album Verklighetens afton gavs ut.

Efter Verklighetens afton flyttade John Holm till USA och återvände till Sverige först i sambandet med albumet Vägen till Kalifornien [Rival / BMG] 1999 – det senaste livstecknet på skiva från den idag i Malmö bosatte låtskrivaren och artisten.

Alla de klassiska Metronome-inspelningarna samlades tillsammans med ett antal tidigare outgivna inspelningar 1997 i boxen Främmande natt – John Holm 1967-97 [Metronome / Warner Music]. Det lär även finnas ytterligare ett antal tidigare outgivna inspelningar som med lite tur så småningom kan komma att ges ut i skivbolaget Nationals regi.
Claes Olson