17 november 2008

Sony Ericssons nya musiktjänst Play Now Plus utmanar Nokia – och Spotify

I fredags släpptes den musiktjänst för mobiltelefonen som Sony Ericsson kallar Play Now Plus. Med den nya tjänsten – som i startskedet är kopplad till telefonen Sony Ericsson W902 – utmanar SE nu Nokias tjänst Comes With Music, som släpptes i Storbritannien i oktober.

Men Play Now Plus kan även ses som en utmanare till uppmärksammade streamningstjänsten Spotify. Med den skillnaden att när Spotify är bunden till datorn kan SE:s tjänst användas såväl i mobilen som i datorn.

Det första användaren noterar är en gul knapp som leder in till "butiken". Väl där finns redan vid inköpet 1000 låtar inlagda. Till detta kan användaren sedan välja ur i nuläget ett par miljoner låtar från de fyra stora bolagen, liksom från ett stort antal oberoende bolag.

I det första skedet är Play Now Plus ett unikt samarbete mellan SE och Telenor. Men företrädare för SE sa i Dagens Nyheter tidigare i höstas att man tittar på möjligheter att även samarbeta med andra distributörer.

Telenor kommer att under sex månader erbjuda tjänsten gratis för den som tecknar ett 24-månadersabonnemang för 299 kronor i månaden. Då ringer man för 199 kronor och i abonnemanget ingår specialversionen av SE:s Walkmanmodell 902. Musiktjänsten i sig kostar 99 kronor i månaden fr o m de första sex månaderna.

Väljer man att upphöra med abonnemanget får användaren behålla sina 100 mest spelade låtar.

Play Now Plus lanseras med en stor kampanj under rubriken "Miljontals låtar direkt i din mobil och pc". I kampanjen figurerar svenska artister som Amanda Jensen, Dregen från Backyard Babies, Titiyo och Andreas Kleerup.
Lars Nylin