13 november 2008

Så blir Grammisgalan 2009

Nästa års Grammisgala kommer hållas på Hovet i Stockholm 7 januari och direktsändas i TV4. Publiken kommer att få vara med och rösta i 14 av de 18 kategorierna. Dessutom är det redan nu klart att A Camp kommer ha TV-premiär för den nya singel Stronger Than Jesus under galan.

I år sågs Grammisgalan av 1,1 miljoner svenska TV-tittare. Även nästa års Grammisgala kommer att TV-sändas – det handlar om två timmars direktsändning mellan 20:00 till 22:00 på TV4. Förra årets förändringar med att göra svenska folket mer involverade i galan, genom att ge dem chansen att vara med och rösta på de nominerade i 14 av de 18 kategorierna kommer att finnas kvar även i år. Omröstningen i kategorin Årets Låt kommer att pågå ända fram till dess att det blir dags att dela ut priset.

– Svenska folkets röster gör priset ännu mer prestigefyllt, då det tillsammans med juryns röster ger Grammis den tyngd som galan förtjänar, säger Lisa Cronstedt, marknadschef på IFPI som arrangerar galan.

Redan nu kan IFPI även presentera ett av de artistuppträdanden som kommer äga rum under Grammisgalan 2009. Det handlar om Nina Perssons band A Camp, som kommer att premiärspela sin nya singel Stronger Than Jesus. Passande med tanke på att A Camp var Grammisgalans stora segrare 2002 med inte mindre än fyra priser.
Håkan Durmér

Grammisgalan 2009 – kategorier:
– Årets Barnalbum
– Årets Dans/Hiphop/Soul
– Årets Dansband/Schlager
– Årets Grupp
– Årets Hårdrock
– Årets Jazz
– Årets Klassiska
– Årets Kvinnliga artist
– Årets Manliga artist
– Årets Nykomling
– Årets Folkmusik/Visa
– Årets Album
– Årets Kompositör
– Årets Producent
– Årets Textförfattare
– Årets Hederspris
– Årets Liveakt
– Årets Låt

Under galan delas också Regeringens musikexportpris samt MTV-priset för bästa video ut.