13 november 2008

erna tar strid för Ipred-lagen

Under de två senaste dagarna har kreatörer, upphosvmän, artister och konstnärer på bred front visat upp sitt stöd för Ipred-lagen. Gårdagens paneldebatt med bland andra Martin Rolinski från BWO på Kulturhuset i Stockholm följdes i dag upp med en debattartikel i DN.

MI har tidigare skrivit om förslaget på ny, hårdare svensk lagstiftning angående upphovsrätten för att stävja fildelningen (Artikel # 1, Artikel # 2, Artikel #3). I debattartikeln i dagens DN går stora delar av Kultur-Sverige ut och visar sitt stöd för förslaget. Inte mindre än 37 olika konst- och kulturutövare har undertecknat artikeln och bland de svenska artister som skrivit under märks bland andra Jill Johnson, Per Gessle och Lisa Miskovsky.

”Nu vill vi svenska artister, skådespelare, filmskapare och författare uppmana till att detta beslut också blir en nystart för upphovsrättsdebatten. Sätt kulturvärdet och respekten för andras skapande i fokus i stället för den piratagenda som under alltför lång tid tillåtits dominera i både politik och medier”, skriver de.

Argumentet som framför allt förs fram är att nedgången inom bland annat musikindustrin hämmar återväxten av artister.

”Att bli en riktigt skicklig musiker, kompositör, författare, skådespelare eller regissör är att lära sig ett hantverk. Det krävs många års erfarenhet och lärdom för att förfina och utveckla sin talang. Piratkopieringens största förlorare är därför alla de unga fantastiskt begåvade kreatörer som aldrig får chansen att kunna leva på sitt skapande. En hel generation av svensk talang riskerar att gå förlorad.”

Författarna medger att många artister, konstnärer och kulturutövare tidigare varit rädda för att aktivt ta ställning i den här frågan eftersom de riskerat hatattacker från de mest aktiva fildelarna – vilka författarna anser utgörs av en kärna på endast 1000-2000 personer.

”Kanske har även vi varit för tysta. Många svenska artister, skådespelare och författare vet av egen erfarenhet vilka våldsamma påhopp och hatattacker som kan drabba den som uttrycker en annan åsikt än den lilla, men högljudda, piratgruppen.”

Tidigare i veckan sa både Cecilia Wikström (fp) och Hans Wallmark (m) till Svenska Dagbladet att det inte kommer att bli några kompromisser med fildelarna i den här frågan.

– Alliansen med en del andra har en förkrossande majoritet i den här frågan. Sanktionsdirektivet kommer att röstas igenom, sade Cecilia Wikström till Svenska Dagbladet.
Håkan Durmér

Länk:
Läs hela debattartikeln på DN

Författarna till debattartikeln i DN:
Torbjörn Flygt, författare
Åsa Larsson, författare
Björn Ranelid, författare
Dick Harrison, författare
Peter Englund, författare
Lena Koppel, regissör
Colin Nutley, regissör
Kjell Åke Andersson, regissör
Joakim Nätterqvist, skådespelare
Stefan Sauk, skådespelare
Hannes Holm, regissör
Måns Herngren, regissör
Peter Dalle, skådespelare
Mikael Persbrandt, skådespelare
Rikard Wolff, artist
Georg Riedel, musiker/kompositör
Martin Rolinski, artist
Henrik Rongedal, artist/låtskrivare
Magnus Rongedal, artist/låtskrivare
Fredrik Thomander, artist/låtskrivare/producent
Jakob Samuelsson, artist
Matti Alfonzetti, artist/låtskrivare/producent
Jill Johnson, artist/låtskrivare
Claes Janson, exekutör och tolkare
Monica Borrfors, artist
Lasse Tennander, musiker/kompositör/textförfattare
Eva Dahlgren, artist/låtskrivare
Per Gessle, artist/låtskrivare
Ulf Dageby, musiker/kompositör
Martin Ehrencrona, musiker/producent
Jacob Widén, artist/låtskrivare
Eric Lantz, artist/låtskrivare
Oscar Kempe, artist/låtskrivare
Magnus Sveningsson, artist/låtskrivare
Joey Tempest, artist/låtskrivare
Lisa Miskovsky, artist/låtskrivare
Niklas Strömstedt, artist