12 november 2008

Miriam Makeba död

Efter att i söndags ha insjuknat i samband med en konsert utanför Neapel i Italien avled den sydafrikanska sångerskan Miriam Makeba – även kallad Mama Africa – i söndags av en hjärtinfarkt.

Miriam Makeba föddes 1932 i Johannesburg och blev känd utanför Sydafrika när hon tillsammans med gruppen The Manhattan Brothers turnerade i USA 1959. När Makeba året därpå bad att få återvända till Sydfarika för att närvara vid sin mors begravning nekade apartheidregimen henne inresa och drog tillbaka hennes medborgskap. Hennes musik –däribland den internationella megahiten Pata Pata – bannlystes i hemlandet och Makeba fick tillbringa mer än 30 år i exil innan hon så småningom kunde återvända igen.

2002 tilldelades Miriam Makeba som första afrikanska artist Polar Music Prize. Undertecknad fick i uppdrag att skriva juryns motivering – ord som idag kan få stå som minnesord över den stora sångerskan:

”Miriam Makeba förkroppsligade begreppet världsmusik långt innan uttrycket ens existerade på musikkartan. Med sin uttrycksfulla stämma riktade hon på sextiotalet uppmärksamheten mot den afrikanska kontinentens musikaliska rikedomar. Samtidigt bidrog hon med sitt engagemang till att lyfta fram den sydafrikanska apartheidregimens fasor i omvärldens medvetande. Med samma övertygelse och passion som hon fick hela världen att dansa till Pata Pata, brann hennes ord när hon vittnade om de brutala brott mot mänskligheten som begicks i det hemland som bannlyste hennes musik och tvingade henne att leva 32 år i exil.
Det som främst gör Miriam Makeba till en världsartist är inte det faktum att hon med stor framgång sjunger sina sånger på såväl ett flertal olika afrikanska som europeiska språk. Inte heller den rika mångfalden i alla de många olika rytmer och harmonier hon använder sig av i sitt färgstarka musikaliska uttryck.

Genom att förmedla den sanna musikglädjens inneboende krafter och positiva, upplyftande budskap har Miriam Makeba aktivt tagit del i kampen mot orättvisor och förtryck. Hennes storhet summeras kanske bäst med hennes egna ord: Jag sjunger inte om politik. Jag sjunger bara sanningen.

Miriam Makebas närvaro på den globala musikscenen tänder ljus i mörker och sprider hopp om en bättre värld.”

Nelson Mandela:
– Miriam Makeba richly deserved the title of Mama Africa. Her music inspired a powerful sense of hope in all of us. Even after she returned home she continued to use her name to make a difference by mentoring musicians and supporting struggling young women.

Sydafrikas utrikesminister Nkosazana Dlamini Zuma hyllar den bortgångne sångerskan med orden:
– Throughout her life, Mama Makeba communicated a positive message to the world about the struggle of the people of South Africa and the certainty of victory over the dark forces of apartheid and colonialism through the art of song.
Claes Olson