7 november 2008

Adam Tensta plockade hem dubbla priser

Adam Tensta var den stora vinnaren då Musikförläggarnas Pris delades ut i dag. Han var nominerad i två kategorier och vann bägge. Däremot fick fyrfaldigt nominerade Kleerup nöja sig med endast ett pris.

Under fredagen arrangerade Svenska Musikförläggarföreningen galan Musikförläggarnas Pris på Berns i Stockholm. Det var sjätte året i rad som SMFF:s eget pris delades ut. Då galan kunde summeras under eftermiddagen var Adam Tensta den stora vinnaren i och med att han vann båda de kategorier som han hade blivit nominerad i – Årets Nykomling samt Årets Svenska Låt, som han fick för singeln My Cool.

– Med Musikförläggarnas pris vill vi sätta fokus på alla fantastiska kompositörer och låtskrivare som vi har i Sverige. Det är tack vare dem som vi har ett så rikt musikliv och en sån stark ställning internationellt, säger Nutta Hultman, kanslichef på SMFF.

På galan hyllades minnet av tre stora svenska låtskrivare och musiker, nämligen Denniz Pop, Ted Gärdestad och Esbjörn Svensson.

Kompositören Sven-David Sandström långa karriär uppmärksammandes i och med att han erhöll priset Lifetime Achievement, medan Bobby Ljunggren fick det prestigefyllda priset Årets Kompositör, för att han visar ”att det med ett stort musikaliskt kunnande, unik melodikänsla och stor hantverksskicklighet går alldeles utmärkt att skapa högkvalitativ musik även inom en kommersiell musikgenre”.

Årets Internationella Framgång fick Andreas Kleerup och Robyn som ”med en förstaplacering på Englandslistan tagit steget för att återta Sveriges position som ledande musikexport”.

Under galan uppträdde Janne Schaffer med en Ted Gärdestad-låt och Elin Ruth Sigvardsson hyllade Årets Textförfattare – Lars Winnerbäck – genom att framföra en av hans låtar. Avslutningen stod, passande nog, galans kung Adam Tensta för.
Håkan Durmér

SAMTLIGA VINNARE:
Årets Kompositör: Bobby Ljunggren.

Årets Textförfattare: Lars Winnerbäck.

Årets Svenska Låt: Hannes Lindgren/Andreas Broberger/Adam Taal Eriksson för Adam Tenstas My Cool.

Årets Internationella Framgång: Andreas Kleerup/Robin Carlsson.

Årets Nykomling: Adam Taal Eriksson, alias Adam Tensta.

Årets Mest Spelade Låt: Michel Zitron/Vincent Pontare/Sophia Somajo If only you.

Årets Konstmusikpris Kammarmusik: Britta Byström.

Årets konstmusikpris Större Ensemble/Opera: Victoria Borisova-Ollas.

Lifetime Achievement: Sven-David Sandström.