31 oktober 2008

Svenska institutet presenterar svensk electro i Vitryssland

I vinter kommer Alice in Videoland, Paris, I Love You Baby! och Pluxus att turnera i Vitryssland – ”Europas sista diktatur”. Satsningen går under namnet Bandscan: Belarus och leds av Swedish Showcase med stöd av Svenska Institutet.

Projektet syftar till att inspirera och utveckla den vitryska musikscenen, såväl dess band som arrangörer. I städerna Vitebsk, Minsk och Baranovichi kommer totalt ett trettiotal vitryska band spela tillsammans med de svenska.

Samtliga fyra band från Sverige är synt- och electronicabaserade. Först ut är electro/punkrockbandet Alice in Videoland, som 7-9 november spelar i Vitebsk, Baranovichi och Minsk. 13-16 november turnerar Paris till samma städer och 5-7 december är det dags för I Love You Baby! 24 januari nästa år avslutas projektet med en konsert med Pluxus i Minsk.

Electroclashduon I Love You Baby! har tidigare varit i Vitryssland och gjort flera framgångsrika konserter.
– Vi har spelat tre gånger i Vitryssland förut, berättar Håkan Sundquist i I Love You Baby!
– Electronicascenen är den som utvecklas mest i landet. Det är oerhört spännande för oss att vara med under denna period, och utbyta existentiella tankar och musikaliska influenser med vitryska band.

Projektet Bandscan: Belarus syftar även till att föra fram kvinnliga musiker i Vitryssland:
– Männen dominerar på den vitryska musikscenen, och antalet kvinnliga utövare är mycket litet, säger Judith Black, Svenska institutets projektledare för Bandscan: Belarus. Genom att presentera svenska band med kvinnliga medlemmar och frontfigurer uppmuntrar projektet även vitryska unga kvinnor att utveckla sitt musikintresse.
– Det blir väldigt intressant att scanna av den vitryska musikscenen. Jag är övertygad om att vi kommer att stöta på några riktiga guldkorn, säger Claes Nordling, projektledare för projektet Bandscan: Belarus på musikorganisationen Swedish Showcase.

Swedish Showcase representerar sedan tidigare ett antal svenska band I Östeuropa, bl.a The Concretes, The Confusions och CDOASS.
Claes Olson

Länkar:
Alice In Videoland
Paris
I Love You Baby!
Bandscan: Belarus