28 oktober 2008

Från ABBA till Zeppelin – 1970-talet via Calveros kamera

Ingen svensk fotograf fångade 1970-talets rockscen så ofta och så starkt som Torbjörn Calvero. Nu samlas hans bästa bilder i boken Från Abba till Zeppelin – Calveros 70-tal.

Ingen svensk fotograf fångade 1970-talets rockscen så ofta och så starkt som Torbjörn Calvero. Nu samlas hans bästa bilder i boken Från Abba till Zeppelin – Calveros 70-tal.

1966 tog en då tonårig Torbjörn Calvero sitt första rockfotografi. Det skulle bli fler. Många tusen fler. I synnerhet under 1970-talets första hälft fanns Calvero överallt där det skrevs svensk eller engelsk rockhistoria. Stundtals även amerikansk, för han hann även med en period i Kalifornien.

Få fotografer kom så nära musiken som Calvero. Han älskade den exploderande rockscenen, levde i dess tempo. Vilket gav unika möjligheter att fånga artister som David Bowie, Bob Marley, Rolling Stones, Queen, Bruce Springsteen och Led Zeppelin. I synnerhet de första svenska pop- och rocklegenderna i den moderna eran fångades av Calvero: Lundell, Pugh, ABBA; men även Cornelis Vreeswijk och Fred Åkerström. En följd av Calveros närvaro i scenen blev bilder till mer än 100 skivomslag.

Calvero har nu tillsanmmans med journalisten Christer Olsson gjort ett retrospektivt urval ur det digra arkivet. Olsson, kanske mest känd för sina perioder på Vecko Revyn och Expressen, kommenterar personligt såväl bilderna som de porträtterade musikerna.

Boken, 192 sidor tjock, släpps av Prisma i november, men redan på torsdags kväll blir det releaseparty i Stockholm.
Lars Nylin