27 oktober 2008

Guns N’ Roses tillbaka – och det är sant!

Det brukar talas om den svåra andra skivan. För Guns N' Roses har det varit svårare med den sjätte. Ruskigt mycket svårare.

Men 14 år (!) efter att albumet ursprungligen började spelas in släpps den 24 november till sist Chinese Democracy. Det har då gått 17 år sedan det amerikanska bandet 1991 presenterade de två album som gick under namnet Use Your Illusion.

Den här gången verkar det också som att W. Axl Rose & co når hela vägen. I förra veckan släpptes titellåten till radio. I helgen kom ett pressmeddelande från Universal Musics svenska kontor som bekräftade rykten i amerikanska medier från förra veckan om att utgivning fixerats till slutet av november.

Titlarna på albumet är bekanta sedan materialet läckte ut i somras (en historia som nu utreds av polis): Chinese Democracy, Scraped, Shackler's Revenge, Street Of Dreams, If The World, Better, This I Love, There Was A Time, Riad N' The Bedovins, Sorry, I.R.S, Catcher, Madagascar respektive Prostitute.

Tre av låtarna kommer när albumet presenteras redan att ha funnits tillgängliga: titellåten är alltså redan släppt, If The World finns på soundtracket till filmen Body of Lies, spåret Shackler's Revenge finns med när konsolspelet Rock Band 2 snart släpps.

Guns N' Roses är ett av de största banden i rockhistorien och har totalt sålt mer än 91 miljoner album. Siffran 91 är också, om man få tro skvallret, i närheten av de antalet dollar som det har kostat bandet att under 14 år spela in Chinese Democracy. För produktionen av det slutliga albumet står bandet själva och Caram Costanzo (som bland annat producerat Rage Against The Machine).
Lars Nylin