22 oktober 2008

Magnetiska Metallica – rekordsläpp med trist eftersmak

Suget kring Metallica är större än någonsin efter det platinasäljande albumet Death Magnetic. När biljetterna till bandets två spelningar i Stockholm i mars släpptes såldes två Globen ut på en halvtimme.

Men rubrikerna efteråt har mest handlat om hur det gick till när vissa av biljetterna såldes. I media har många biljettköpare vittnat om påstått skumma billjettombud och om skyhöga priser när ett stort antal biljetter nu säljs i andra hand.

Bandet och den svenska arrangören Live Nation har satt maxantalet per biljettköpare till sex biljetter. I media har vittnen berättat om att så mycket som 200 biljetter ska ha sålts till samma köpare.

Utpekade är inte bara traditionella svarta börs-hajar utan också ATG-ombud – som ska ha förmedlat stora antal biljetter till mellanhänder – liksom andrahandsportaler som Biljett Nu.

Mats Brandt, VD hos den officiella biljettförmedlaren Ticnet, skräder inte på orden.

Till Aftonbladet säger han:
"Möjligheten att göra direktköp i butik vid heta släpp kommer nog att vara borta för gott nu."

I Expressen säger Brandt:
"Det här företagen skyr inga medel".

Tor Nielsen på Live Nation följer i Aftonbladet upp med att säga:
"Det är vidrigt att det inte går att stävja sånt här år 2008".

Enligt Aftonbladet satt representanter för Live Nation och Ticnet i går onsdag i möten för att diskutera det inträffade.

Från Biljett Nu kunde man på onsdagen köpa biljetter till konserterna för priser som skiftade mellan 1195 och 2495 kronor. Via Blocket och Tradera kan bra biljetter kosta det dubbla.

Metallica framträder på Globen 7 och 8/3 nästa år. Som uppvärmare kommer bland andra Machine Head. Metallica kommer att spela från en scen mitt på golvet i Globen. Vilket gjort att biljettantalet ändå är större än vid de kommande AC/DC-spelningarna – en annan attraktion som skapat biljettkaos.

Metallica kommer tillbaka till Norden senare 2009. Man gästar Helsingfors 14-15/6, Oslo 17/6 och Köpenhamn 20, 22 respektive 22/7.
Lars Nylin