Okategoriserade 15 oktober 2008

Bertelsmann startar nytt musikbolag

Efter att tidigare i höst ha sålt sina 50 procent i Sony BMG till Sony för 900 miljoner dollar har det tyska bolaget Bertelsmann Media Group (BMG) nu offentliggjort att man startar ett nytt musikbolag.

Det nya Berlin-baserade bolaget BMG Rights Management kommer att arbeta med förvalta musikrättigheter. Enligt vd Hartwig Masuch kommer bolaget att utveckla och finansiera skräddarsydda lösningar gällande marknadsföring, licensering, förvaltning och bokföring för artister och upphovsmän.

– Vi fokuserar helt på de grenar av musikbranschen som i framtiden lovar ökad tillväxt, kommenterar Hartwig Masuch.
– Idag kan en artist eller upphovsman generera betydligt mer intäkter från sina rättigheter än någonsin förut. Det är i det ledet vi kommer att positionera oss med skräddarsydda, flexibla lösningar.

I samband med höstens försäljning av sin andel i Sony BMG till Sony Corp. fick Bertelsmann överta vissa förlagsrättigheter (bl.a musikförlaget Random Houses katalog) samt vissa bolag inom radio, tv och media. Vilka av dessa verksamheter som eventuellt kommer att inkorporeras i BMG Rights Management är ännu ej belutat.
Claes Olson