Okategoriserade 6 oktober 2008

Här är årets Rookiaakter

I dag släpptes banden till Rookiefestivalen. Höstfestivalen Rookie sätter fokus på de mindre etablerade banden. I år är det 20 band som valts ut bland de cirka 1000 demos som skickats in och bandbokarna tycker att branschen borde hålla ett extra öga på Movits, Armand Mirpour och The Vanjas.

Rookiefestivalen i Hultsfred (24-25 oktober) arrangeras av studenter med Rockparty som bollplank. Det är en tvådagars inomhusfestival, som bygger på att lyfta fram de mindre etablerade artisterna i Sverige. Vid sidan av de 20 mindre etablerade artisterna har festivalen även fyra headliners – i år handlar det om Looptroop Rockers, Amanda Jenssen, Markus Krunegård och Johnossi.

Rookie är även en scen på Hultsfredsfestivalen och genom åren har en rad svenska akter spelat antingen på Rookiefestivalen eller Rookiescenen innan det breda genombrottet. Till dessa hör Chrashdïet, Firefox AK, Maia Hirasawa, Miss Li, Zeigeist, Totalt Jävla Mörker och Adam Tensta. Och i år är det Movits, Armand Mirpour och The Vanjas som branschen bör kolla in extra noga – åtminstone om man får tro de två bokarna Gosia Stechman och Jóhann Bjarnason.

Hur går ni igenom allt material som ni får in?
– Vi är två som är bokningsansvariga och till vår hjälp har vi en så kallad lyssningsgrupp bestående av cirka 15 personer, som är indelade efter olika genre. De hjälper oss att lyssna igenom och betygssätta alla de demos som skickas in – antingen fysiskt eller via nätet.

Vad är det ni letar efter?
– Självklart letar vi efter band som är väldigt bra rent musikaliskt sett. Men det gäller också att de har något som gör dem unika, till exempel ett sound som sticker ut, en karismatisk sångare, en cool image etcetera. Det finns många band som låter bra, men som försvinner i mängden eftersom de just saknar någon sorts originalitet.

Vilken typ av musik är det som skickas in mest just nu?
– Rock och pop är de genres som är allra vanligast, men vi märker också att electro har fått ett uppsving. Det är väldigt lite hiphop som söker till Rookie. Överlag skulle man kunna säga att många av band som skickar in till oss har tagit inspiration från artister som Håkan Hellström, Mando Diao och Millencollin.

Vilka Rookieakter får branschen absolut inte missa i år?
– Movits, Armand Mirpour och The Vanjas.
Claes Olson

Alla årets Rookieakter:
– Armand Mirpour
– Boris & The Jeltsins
– The Cultur In Memoriam
– Delacroix
– Hajen
– Isak Strand
– Knight Music
– Let’s Say We Did
– Lil’ Camille & The Rattletones
– MOA
– Monde Yeux
– Movits
– Nikkybends
– Poor Favour
– Pretty Whores Of Manhattan
– Ram Di Dam
– Sidewalk
– Skiller
– Street Fighting Man
– The Vanjas