Okategoriserade 3 oktober 2008

Dag Vag tar saken i egna händer

På bandets hemsida kan man redan nu även köpa de fem remastrade – och med nya text- och bildspäckade booklets försedda – albumen Dag Vag, Scenbuddism, Palsternacka, 7 Lyckliga elefanter och Almanacka separat. Först i början på nästa år släpps dessa till butik.

Hur fick ni idén att licensera den egna katalogen från Silence?
– Med tanke på Silences situation, eller snarare icke-situation då dom ju inte har någon egentlig verksamhet längre, så var det här lösningen vi kom fram till, berättar Odeltorp. Efter år av förhandlingar, eller vad man ska kalla det… Den här utgivningen borde egentligen ha gjorts för länge sen.

Sedan i slutet av augusti har ni sålt boxen själva. Hur har intresset varit?
– Det har varit stort, men kunde ha varit större!

Vilket är det mest efterfrågade albumet?
Scenbuddism, helt klart.

Är det någon särskild låt eller inspelning bland dem som tidigare inte har funnits utgivna på cd som fansen är extra glada över?
– Folk verkar glada över alla bonusspår, men mest över de nya versionerna av Tokna & Galna.

Vilka plattor sålde mest när det begav sig?
Palsternacka och 7 Lyckliga Elefanter.

Vilket album och vilka låtar är du själv mest nöjd med idag?
– Jag har en ”sweet spot” för första albumet. Det har en naiv hoppfullhet över sej som jag faller pladask för varje gång jag hör det. Vilket i och för sig inte är så ofta, jag blev ju mätt redan innan utgivningarna i och med att jag varit så inblandad i produktionerna från ax till limpa.

Finns det något du idag ångrar att ni gav ut?
– Ja, vissa grejer är jag inte så förtjust i. Och sen kan jag tycka att många låtar är alldeles för snabba.

Trots att ni var djupt rotade i reggaemusiken, så gjorde ni bara en enda reggaecover på skiva – översättningen av Max Romeos Wet Dream (Blöt dröm). Istället botaniserade ni friskt i den svenska sångboken och spelade in sånger av bland andra Evert Taube, Elsa Beskow, Stikkan Anderson, Tore Skogman. Hur kom det sig?
– Glöm inte Dan Andersson!, säger Odeltorp och påminner om låten Jag har drömt från albumet Palsternacka.
– Det var låtar som jag gillade, helt enkelt. Reggaeinfluenserna tog vi in på andra sätt. Fast nuförtiden kör vi faktiskt en annan reggaecover – Ronny Du E Rå. Originalet Johnny Too Bad gjordes av The Slickers och finns på The Harder They Come-soundtracket. Svenska texten är gjord av Peps, så den snappade jag upp när jag lirade med honom 1977.

Vilka är medlemmar i Dag Vag, årgång 2008?
– Tage Z Dirty, trummor. Beno Zeno, gitarr och sång. Teka Pukk, gitarr och sång. Och jag själv, sång och bas. Vi är otroligt lyckliga och glada att vi fick med Teka Pukk. Han är en fantastisk gitarrist och passar in väldigt bra på alla sätt och vis, trots att han åldersmässigt skulle kunna vara min son. Faktiskt är han yngre än min verklige son!

Hur många spelningar har ni gjort hittills i år och vad är ambitionen?
– Vi fick ny bokare för snart två år sen och det innebar att vi kunde trappa upp verksamheten. I fjol gjorde vi nästan 50 spelningar, i år har vi hittills gjort 35 och kommer att göra sex-sju till. Ambitionen ligger någonstans på mellan 40 och 50 spelningar per år, fördelat på en vår-, en sommar- och en höstsväng.

Vilka samarbetspartners har ni?
– Bonnier Amigo Music distribuerar oss, HPM är vårt bokningsbolag och ”Tuna” på HPM vår impressario. Något riktigt management har vi aldrig haft, inte heller något musikförlag.

Ni har egen merchandaise också. Hur går försäljningen av disktrasorna?
– Disktrasorna går lysande!

Vilka är era närmaste planer just nu?
– Det är att gå igenom inspelningarna från 30-årskalaset på Mosebacke och se om det är nåt
att ha. Sen kanske man skulle sätta upp en krogshow. Eller skriva sina memoarer. Eller göra en ny platta av något slag…
Claes Olson

Länk:
Dag Vags hemsida

På bandets hemsida kan man redan nu även köpa de fem remastrade – och med nya text- och bildspäckade booklets försedda – albumen Dag Vag, Scenbuddism, Palsternacka, 7 Lyckliga elefanter och Almanacka separat. Först i början på nästa år släpps dessa till butik.

Hur fick ni idén att licensera den egna katalogen från Silence?
– Med tanke på Silences situation, eller snarare icke-situation då dom ju inte har någon egentlig verksamhet längre, så var det här lösningen vi kom fram till, berättar Odeltorp. Efter år av förhandlingar, eller vad man ska kalla det… Den här utgivningen borde egentligen ha gjorts för länge sen.

Sedan i slutet av augusti har ni sålt boxen själva. Hur har intresset varit?
– Det har varit stort, men kunde ha varit större!

Vilket är det mest efterfrågade albumet?
Scenbuddism, helt klart.

Är det någon särskild låt eller inspelning bland dem som tidigare inte har funnits utgivna på cd som fansen är extra glada över?
– Folk verkar glada över alla bonusspår, men mest över de nya versionerna av Tokna & Galna.

Vilka plattor sålde mest när det begav sig?
Palsternacka och 7 Lyckliga Elefanter.

Vilket album och vilka låtar är du själv mest nöjd med idag?
– Jag har en ”sweet spot” för första albumet. Det har en naiv hoppfullhet över sej som jag faller pladask för varje gång jag hör det. Vilket i och för sig inte är så ofta, jag blev ju mätt redan innan utgivningarna i och med att jag varit så inblandad i produktionerna från ax till limpa.

Finns det något du idag ångrar att ni gav ut?
– Ja, vissa grejer är jag inte så förtjust i. Och sen kan jag tycka att många låtar är alldeles för snabba.

Trots att ni var djupt rotade i reggaemusiken, så gjorde ni bara en enda reggaecover på skiva – översättningen av Max Romeos Wet Dream (Blöt dröm). Istället botaniserade ni friskt i den svenska sångboken och spelade in sånger av bland andra Evert Taube, Elsa Beskow, Stikkan Anderson, Tore Skogman. Hur kom det sig?
– Glöm inte Dan Andersson!, säger Odeltorp och påminner om låten Jag har drömt från albumet Palsternacka.
– Det var låtar som jag gillade, helt enkelt. Reggaeinfluenserna tog vi in på andra sätt. Fast nuförtiden kör vi faktiskt en annan reggaecover – Ronny Du E Rå. Originalet Johnny Too Bad gjordes av The Slickers och finns på The Harder They Come-soundtracket. Svenska texten är gjord av Peps, så den snappade jag upp när jag lirade med honom 1977.

Vilka är medlemmar i Dag Vag, årgång 2008?
– Tage Z Dirty, trummor. Beno Zeno, gitarr och sång. Teka Pukk, gitarr och sång. Och jag själv, sång och bas. Vi är otroligt lyckliga och glada att vi fick med Teka Pukk. Han är en fantastisk gitarrist och passar in väldigt bra på alla sätt och vis, trots att han åldersmässigt skulle kunna vara min son. Faktiskt är han yngre än min verklige son!

Hur många spelningar har ni gjort hittills i år och vad är ambitionen?
– Vi fick ny bokare för snart två år sen och det innebar att vi kunde trappa upp verksamheten. I fjol gjorde vi nästan 50 spelningar, i år har vi hittills gjort 35 och kommer att göra sex-sju till. Ambitionen ligger någonstans på mellan 40 och 50 spelningar per år, fördelat på en vår-, en sommar- och en höstsväng.

Vilka samarbetspartners har ni?
– Bonnier Amigo Music distribuerar oss, HPM är vårt bokningsbolag och ”Tuna” på HPM vår impressario. Något riktigt management har vi aldrig haft, inte heller något musikförlag.

Ni har egen merchandaise också. Hur går försäljningen av disktrasorna?
– Disktrasorna går lysande!

Vilka är era närmaste planer just nu?
– Det är att gå igenom inspelningarna från 30-årskalaset på Mosebacke och se om det är nåt
att ha. Sen kanske man skulle sätta upp en krogshow. Eller skriva sina memoarer. Eller göra en ny platta av något slag…
Claes Olson

Länk:
Dag Vags hemsida

Samtidigt med att Dag Vag firar sitt 30-årsjubileum ger man i höst ut boxen 5:5:30 [Ball/BAM], som sammanfattar Dag Vags storhetstid åren 1978-83. Bandets sångare, basist, låtskrivare och guru Stig Vig – a.k.a. Per Odeltorp – har skaffat de exklusiva licensrättigheterna till allt material som ursprungligen gavs ut av Silence och ger ut boxen på etiketten Ball, som drivs av egna bolaget AB POP (Per Odeltorp Productions).

Boxen har sedan i slutet av augusti gått att köpa på bandets spelningar och hemsidan www.dagvag.se. Sedan i onsdags distribueras den dessutom av Bonnier Amigo Music.