Okategoriserade 25 september 2008

Veckans samtalsämne i branschen: Timbuktu samarbetar med Pirate Bay

Timbuktu väljer kring releasen av sin nya singel Tack för kaffet att aktivt samarbeta med fildelningssajter. Detta är hos många i musikbranschen kontroversiellt nog. Upphovsrätt har som bekant blivit en central fråga hos de flesta skivbolag och musikförlag. Men det som gjort Timbuktu till veckans samtalsämne är ändå inte just detta – Timbuktus ståndpunkt i fildelningsfrågan var känd sedan tidigare.

Det som många nu reagerat på är att att en av sajterna är Pirate Bay och framförallt att Timbuktu även valt att aktivt försvara denna. Pirate Bay har på sistone kritiserats även av många fildelningsanhängare sedan man vägrat ta bort filer med obduktionsbilder från förundersökningen i det så kallade "Arbogafallet".

Musikindustrin.se har försökt få en kommentar från Jason Timbuktu Diakité eller annan representant för Diakités skivbolag Juju, men utan att lyckas. Diakité säger däremot till SVT:s Sydnytt apropå kritiken mot Pirate Bay:

– Dom har blivit väldigt smutskastade av etablerade media, kanske för att man tycker det är jobbigt med den konkurrensen. Pirate Bay har bara gjort samma saker som kvällstidningar hållit på med.

Hos Jujus distributör Playground är uppfattningen en annan. VD Jonas Sjöström säger till MI:
– Vi är som distributör oerhört kritiska emot detta oavsett vilken label eller artist det rör sig om. Det är svårt att spekulera i vad detta betyder för försäljningen, och det är inte heller frågan som berör oss. Vi är principiellt emot att ha något samröre med Pirate Bay, som vi menar parasiterar på vårt och andras jobb.

I sammanhanget kan tilläggas att skivbranschorganisationen ifpi i våras i Stockholms tingsrätt ställde ersättningskrav på Pirate Bay för brott mot upphovsrättslagen. Det är ännu inte klart när ärendet slutbehandlas.
Håkan Durmér
Lars Nylin