22 september 2008

Svensk pop på turné i Brasilien

För tredje året arrangerar Svenska institutet Invasão Sueca, en turné med svensk pop i Brasilien. Syftet är att genom modern svensk musik lyfta fram Sverige för en ung brasiliansk målgrupp och stärka det svenska varumärket i Brasilien.

2008 års upplaga av Invasão Sueca har bestått av albumaktuella Peter Bjorn and John, Shout Out Louds och Club 8, som under Invasão Suecas fana 19-24 september har turnerat på klubbar och festivaler – från Recife i norr till São Paulo i söder.

I São Paulo, som är en av Svenska institutets tolv fokusstäder i världen, genomförs det ett extra antal spelningar och båda Peter Bjorn and Johns spelningar i staden är sedan länge slutsålda.

Projektet har föregåtts av att brasilianska musikjournalister i Stockholm och Göteborg har fått träffa olika svenska band och skivbolag, vilket bland annat resulterat i en förstasida till kulturdelen i São Paulos största dagstidning Folha de São Paulo.

– Svensk pop har världsrykte, konstaterar Svenska institutets generaldirektör Olle Wästberg. Lanseringar av ”up-and-coming” svenska band runtom i världen ger positiva återverkningar för Sverige i stort, och hjälper till att förbättra kännedomen om vårt land i bland annat Brasilien kommenterar Åsa Lundmark, avdelningschef på Svenska Institutet.

– Det är förstås extra roligt att ett inom musikkretsar så inflytelserikt land som Brasilien ändå uppmärksammar svensk pop. Och det i så stor utsträckning att förhållandevis nya grupper ändå spelar för fulla hus, fortsätter Lundmark.

Invasão Sueca arrangerades för första gången 2006 med Jens Lekman, Hell On Wheels och El Perro Del Mar. 2007 deltog José Gonzales, Suburban Kids With Biblical Names, Hello Saferide, Maia Hirasawa och Love Is All. Även de både tidigare två upplagorna har fått stort genomslag såväl publikmässigt som medialt.
Claes Olson

Länkar:
Invasão Suecas hemsida
Invasão Sueca på MySpace
Sweden.se