17 september 2008

Kleerup fyrfaldigt nominerad till Musikförläggarnas Pris

I år arrangerar SMFF – Svenska Musikförläggareföreningen – sin stora prisgala Musikförläggarnas Pris för sjätte året. Flest nomineringar har Andreas Kleerup som är nominerad i hela fyra olika kategorier – som Årets Kompositör och Årets Nykomling, tillsammans med Robyn i kategorin Årets internationella framgång och tillsammans med Titiyo och Niclas Frisk som medkompositör till Årets svenska låt.
Adam Tensta och Amanda Jenssen har två nomineringar var.

I år arrangerar SMFF – Svenska Musikförläggareföreningen – sin stora prisgala Musikförläggarnas Pris för sjätte året. Flest nomineringar har Andreas Kleerup som är nominerad i hela fyra olika kategorier – som Årets Kompositör och Årets Nykomling, tillsammans med Robyn i kategorin Årets internationella framgång och tillsammans med Titiyo och Niclas Frisk som medkompositör till Årets svenska låt.
Adam Tensta och Amanda Jenssen har två nomineringar var.

I flera års tid har de svenska upphovsmännen och låtskrivarteamen tillhört de mest eftertraktade och framgångsrika i världen. Det har bidragit till att Musikförläggarnas Pris, som instiftades 2003, har utvecklats till ett av musikbranschens mest prestigefyllda priser.

Årets gala arrangeras på Berns Salonger i Stockholm fredag 7 november och startar klockan 12:00. Liksom de senaste två åren äger prisutdelningen rum i samband med en festlunch. Som modell för luncharrangemanget står det ansedda brittiska musikpriset The Ivor Novello Awards, som sedan 1955 delas ut av The British Academy of Composers and Songwriters.

Totalt hyllas de svenska upphovsmännen och låtskrivarna i tio olika kategorier, som på olika sätt uppmärksammar deras mest kreativa och största kommersiella framgångarna under perioden 1 juli 2007 – 30 juni 2008. Jämfört med tidigare år har antalet priskategorier utökats med två. Årets kompositör och Årets textförfattare var tidigare kombinerade i samma pris, men nu har man valt att skilja på dessa. Dessutom har man instiftat ett Musikförläggarnas Hederspris, som i likhet med Lifetime Achievement-priset tilldelas upphovsmän som väljs av SMFF:s styrelse.

Nominerade och vinnare i konstmusikkategorierna utses av en specialjury. Övriga kategorier (med undantag av vinnaren i kategorin Årets mest spelade låt, som utses genom statistik framtagen av STIM) röstas fram av de svenska musikförlagen.

– Prisgalan är musikförläggarnas sätt att en gång om året sätta fokus på, och hylla, grundpelarna i svenskt musikliv – upphovsmännen/låtskrivarna. År efter år fortsätter deras kreativa insatser att sätta Sverige på kartan som ett av de mest framgångsrika länderna inom den globala musikindustrin, säger SMFF:s kanslichef Nutta Hultman.

Priset är en glasstatyett formgiven av Bertil Vallien, en av Sveriges mest kända glaskonstnärer. Förutom priserna kommer även tre stipendier om vardera 25 000 kronor att delas ut under evenemanget, två till konstmusikpristagarna och ett till årets nykomling.
Claes Olson

MUSIKFÖRLÄGGARNAS PRIS 2008 – nominerade

ÅRETS KOMPOSITÖR
Andreas Kleerup (Universal Music Publishing)
Bobby Ljunggren (Lionheart Music)
Björn Yttling (EMI Music Publishing)
Henrik Wikström (Lionheart Music)

ÅRETS TEXTFÖRFATTARE
Joakim Berg (Cannoli Songs/Universal Music Publishing)
Per "Plura" Jonsson (Universal Music Publishing)
Markus Krunegård (Manus)
Lars Winnerbäck (Manus/United Stage Music Publishing)

ÅRETS KONSTMUSIKPRIS – Större ensemble/Opera
Tobias Broström – Transit Underground >för symfoniorkester< (Gehrmans Musikförlag)
Victoria Borisova-Ollas – The Ground Beneath Her Feet >för sångare, recitatör och orkester< (Universal Edition)
Paula af Malmborg Ward – The Far Away Shore >för symfoniorkester< (Manus)
Anders Nilsson (Libretto: Claes Fellbom) – Zarah >Opera i 2 akter< (Manus)

ÅRETS KONSTMUSIKPRIS – Kammarmusik
Britta Byström – Strövtåg i hembygden >för stråksextett< (Manus)
Madeleine Isakssson – Les sept vallées >för blockflöjt solo< (Manus)
Reine Jönsson – Footprints of a Monkey >konsert för klarinett och stråkar< (Manus)
Tebogo Monnakgotla – Trio >stråktrio< (Manus)

ÅRETS INTERNATIONELLA FRAMGÅNG
Anders Fridén/Björn Gelotte/Jesper Strömblad (In Flames) (Whoracle Publishing/Kobalt Music)
Andreas Kleerup/Robin Carlsson (Universal Music Publishing, Robynsongs/Universal Music Publishing)
Jonas Altberg (Basshunter) (Warner/Chappell Music Scandinavia)
Christian Karlsson/Pontus Winnberg (Bloodshy & Avant) (Crosstown/Universal Music Publishing)

ÅRETS NYKOMLING
Adam Taal Eriksson (Adam Tensta) (Manus)
Lykke Li Zackrisson (Lykke Li) (Manus)
Andreas Kleerup (Universal Music Publishing)
Amanda Jenssen (Manus)

ÅRETS SVENSKA LÅT
Amarula TreeAmanda Jenssen/Pär Wiksten (Manus/Sony/ATV Music Publishing Scandinavia)
Curly SueTomas Wallin/Robert Pettersson/Fredrik Pålsson/Kristoffer Söderström/Patrik Frisk/Mattias Larsson (Takida) (Monitor Songs/Sony/ATV Music Publishing Scandinavia)
Longing for LullabiesAndreas Kleerup/Titiyo Jah/Niclas Frisk (Universal Music Publishing, Manus, Niclas Frisk Publishing/Air Chrysalis Scandinavia)
My CoolHannes Lindgren/Andreas Broberger/Adam Taal Eriksson (Manus)

Dessutom kommer ytterligare tre priser att delas ut under galan:
– Årets mest spelade låt
– Musikförläggarnas Hederspris
– Lifetime Achievement