16 september 2008

Billboard utser tidernas populäraste låt – och hittar en etta med twist

Branschbibeln Billboard Magazine har korat de 50 senaste årens populäraste låt i USA. Man har vägt faktorer som listplacering, försäljning av fysiska singlar, radiospelning och nedladdning. Vinnaren blev en liten skräll.

– Jag är glad att de äntligen upptäckt den!

Chubby Checker svarade lätt lakoniskt när tidningen USA Today bad honom kommentera att hans låt The Twist nu är "vetenskapligt korad" till USA:s populäraste låt de senaste 50 åren. Det är den amerikanska musikbranschbibeln Billboard Magazine som sammanställt en topp 100 från åren 1958-2008 genom att väga faktorer som listplaceringar, försäljning, radiospelning och under senare år kommersiell nedladdning.

Följden blev bl a en topp 10 som innehåller några rejäla skrällar, åtminstone sett med europeiska ögon:

1. Chubby Checker – The Twist
2. Santana & Rob Thomas – Smooth
3. Bobby Darin Mack – The Knife
4. Leann Rimes – How Do We Live
5. Los Del Rio – Macarena
6. Olivia Newton-John – Physical
7. Debby Boone – You Light Up My Life
8. The Beatles – Hey Jude
9. Maria Carey – We Belong Together
10. Toni Braxton – Un-break My Heart

Det är kul läsning för topplistefanatiker. Men uppenbarligen också provocerande. Såväl på Billboard.com som hos de media som uppmärksammat listan har läsarna använt tyck-till-funktionerna flitigt. Och ofta aggresivt. Många har trott att listan skildrar Billboardredaktionens egna favoriter från eran. Andra tror på konspirationer, att Billboard gynnat vissa artister framför andra. Namn som saknas är t ex Pink Floyd, Depeche Mode och Led Zeppelin.

Tittar man på vilka som väger tyngst på listan, med flest och bäst positiioner, toppar föga överraskande The Beatles.

Svenskt på listan? Ja, faktiskt. Det handlar om The Sign med Ace of Base. Den ligger på en stolt 51:a plats.

Chubby Checker har efter listans publicering varit flitigt citerad i amerikanska medier. Den gamle rocklegenden – som två gånger fick se The Twist toppa USA-listan – tar chansen att ta igen lite gammal bitterhet. Checker, i dag 66 år, säger bl a till nyhetsbyrån AP:

– Jag får inte samma respekt som sådana som Rod Stewart, The Rolling Stones eller Frankie Valli…men jag har fått lära mig att leva med det.
Lars Nylin

Länk:
Kolla hela topplistan